Komjuterizovane mašine za metalski pogon rade u Zabeli

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komjuterizovane mašine za metalski pogon rade u Zabeli

U požarevačkom Kazneno popravnom zavodu (KPZ) Zabela danas su puštene u pogon moderne komjuterizovane mašine za metalski pogon namenjenu obuci osuđenika, koji će uz pomoć njih praviti nameštaj za druge zatvore.

U pitanju je CNC mašina i mašina za sečenje čelika, a vrednost opreme iznosi 57.000 evra. Polovina sredstava je donacija nemačke nevladine organizacije "Help", dok je drugu polovinu izdvojila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, rekao je Direktor Uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dejan Carević.

"Ove mašine su od izuzetnog značaja jer će osuđenici moći da rade, ostvare zaradu, brže će im proći vreme, a moći će i da unaprede svoja znanja i veštine i da lakše kasnije dođu do zaposlenja", rekao je Carević.

Prema njegovim rečima, uz pomoć ovih mašina, sistem za izvršenje krivičnih sankcija će moći da zadovoljni najveći svojih potreba kada je u pitanju nameštaj.

Kao primer za to je naveo nedavno otvoreni zatvor u Pančevu koji je u potpunosti opremnljen nameštajem proizvedenim u zatvorskom sistemu.

Senior program menadžer za ekonomski razvoj u organizaciji "Help" Masa Bubanja kaže da je ova donacija važna za resocijalizaciju osuđenika.

"Jako je važno da osuđena lica koja su na izvršenju kazne dobiju mogućnost da razvijaju svoja znanja i kompetencije, koje će im pomoći kasnije za zaposlenje", naglasila je Bubanja.

Jedan od osuđenika kaže da mu je obuka veoma zanimljiva i da je taj vid rada veoma tražen. On očekuje da će se ovim poslom baviti kada odsluži kaznu.

Drugi osuđenik je zadovoljan obukom i nada se da će mu kasnije u životu dobro doći. U požarevačkom zatvoru, u kojem se sada nalazi oko 1.400 lica lišenih slobode, u narednje dve godine biće izgrađena tri nova paviljona, dovoljna za smeštaj skoro 700 osudenika.

U prvom paviljonu biće mesta za 216 lica, u drugom 224, a u trećem takode 224 lica. Radovi na izgradnji prvog objekta već su krenuli i u njih je uključeno i 20-tak osuđenika.

Inače, Zabela ove godine obeležava 165 godina postojanja i najstariji je kazneno-popravni zavod u sistemu za izvršenje krivičnih sankcija u Srbji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uče zanat čekajući slobodu

Izvor: RTS, 17.Dec.2018

Nemačka nevladina organizacija „Help” donirala je kazneno popravnom zavodu „Zabela” kod Požarevca dve mašine za obradu metala i izradu metalnog nameštaja. Osuđenici će se obučavati na ovim mašinama, a metalni nameštaj proizveden u Zabeli namenjen je drugim zatvorima, ali i širem...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.