Komesarijat: Ne postoji nikakav plan o naseljavanju migranata u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesarijat: Ne postoji nikakav plan o naseljavanju migranata u Srbiji

Komesarijat za izbeglice i migracije, povodom, kako ističu, neodgovorne i zlonamerne kampanje koju protiv sistema upravljanja migracijama u javnosti vodi poslanik Boško Obradović, sa žaljenjem danas konstatuje da se nesreća ovih ljudi koristi za davanje neodgovornih izjava i potpisivanje peticija zasnovanih na netačnim tvrdnjama.

Ne postoji nikakav plan o naseljavanju migranata u Srbiji, o kupovini kuća ili seoskih imanja za njih, kao što za njih Srbija nije zemlja u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žele da ostanu, već prolazna stanica na putu ka EU, naveo je Komesarijat u saopštenju.

Povodom navoda o tome da će u Srbiju iz Austrije, Nemačke i drugih zemalja EU biti vraćeni migranti iz Azije, koji nisu tamo dobili azil, Komesarijat za izbeglice i migracije, kao institucija koja je zakonom ovlašćena da se bavi prihvatom, naglasio je da nije primila nijednog takvog deportovanog migranta.

Komesarijat za izbeglice i migracije podseća da je Zakonom o upravljanju migracijama propisano da su jedinice lokalne samouprave u obavezi da formiraju Savete za migracije.

Ti saveti, kako se navodi, dužni su da usvajaju lokalne akcione planove, koji se između ostalog, tiču i reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata, kakav je Srbija imala 2015.godine kada je preko njene teritorije prešlo više od milion migranata sa Bliskog istoka na putu ka EU.

"Poslaniku Dveri Bošku Obradoviću je još 2017. godine, povodom usvajanja LAP-a, zvanično odgovoreno na poslaničko pitanje i objašnjeno da predlog Lokalnog akcionog plana u Čačku ne predviđa naseljavanje migranata u tom gradu, već kupovinu kuća i stambeno zbrinjavanje naših sunarodnika izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i interno raseljenih sa Kosova i Metohije", naveo je Komesarijat.

Što se migranata tiče, kaže se u saopštenju, Čačak i sve druge lokalne samouprave treba da ojačaju sopstvene kapacitete i da budu spremne u slučaju povećanog priliva migranata, što je proces koji niko ne može da predvidi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Komesarijat za izbeglice demantovao navode Boška Obradovića o naseljavanju migranta

Izvor: Danas, 18.Dec.2019

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije demantovao je danas navode predsednika Dveri Boška Obradovića da postoji plan o naseljavanju migranata u Srbiji, o kupovini kuća ili seoskih imanja za njih i dodao da je Srbija samo "prolazna stanica na putu ka EU".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.