Komasacija po želji vlasnika zemljišta

Izvor: RTS, 04.Mar.2019, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komasacija po želji vlasnika zemljišta

Opština Čoka je počela uređenje atara, što podrazumeva komasaciju, kopanje novih i čišćenje postojećih kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje. Komasacija će se najpre sprovesti u katastarskoj opštini Čoka koja ima 4.000 hektara, a potom u ataru Ostojićeva.
Najveći problem u komasaciji može da bude ispunjavanje želja vlasnicima da dobiju sličan kvalitet zemlje kakav su i posedovali, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smatra Vlatko Tihi poljoprivrednik iz Ostojićeva, jer je na severu Banata po ovom pitanju stanje šaroliko.

„Ima sedam vrsta zemlje. Sedam klasa, što bi rekli. Ima dosta i teških i lakih zemljišta, tako da sve to utiče”, kaže Tihi.
U opštini najavljuju da će komasacija za katastarsku opštinu Čoka biti završena ove godine. Uz ukrupnjavanje parcela, uporedo će se saditi vetrozaštitni pojasevi i kopati dvonamenski kanali.
„Od poljoprivrednika se uzimaju želje. Gde najbolje vide te kanale, a naravno stručna lica, što se tiče tih koji izvode radove komasacije daju svoje mišljenje, da li je to moguće”, kaže Stana Đember, predsednica Opštine Čoka.
Uređenje atara u opštini Čoka predviđa i dodatno uređenje kanala. Za te namene će iz lokalnog budžeta, u saradnji sa Pokrajinom, ove godine biti uloženo oko dvanaest miliona dinara. Radiće se na tri lokacije - u ataru Padeja, Vrbice i Ostojićeva.
„Biće urađeno 24 kilometra kanala. Uglavnom su to kanali prvog reda, koji su i najvažniji u funkciji odvodnjavanja, a i navodnjavanja, pošto imamo dosta dvonamenskih kanala", ističe Dragan Felbab, direktor VP "Gornji Banat".
Predviđeno je da se u katastarskoj opštini Čoka 1.800 parcela prevede u šeststo. Predmet komasacije neće biti njive 230 vlasnika koji imaju samo jednu parcelu na svoje ime.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.