Komarci zaraženi virusom zapadnog Nila pronađeni u još jednom mestu u Srbiji: Do sada ih ovde nije bilo

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2020, 20:27

Komarci zaraženi virusom zapadnog Nila pronađeni u još jednom mestu u Srbiji: Do sada ih ovde nije bilo

Ovaj virus još nije otkriven u Srbiji: Najveći broj zaraženih se detektuje tokom avgusta

Ni u toku prošle nedelje u Srbiji, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", nije registrovana groznica Zapadnog Nila među građanima, ali su zato pored Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, još dve institucije detektovale ovaj virus kod komaraca, i to u mestu u kojem ovih zaraženih insekata nije bilo.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Instituta "Batut", koji važi za 33. ovogodišnju nedelju, od 9 do 15. avgusta, kod kućnih komaraca, koji su sakupljeni u Temerinu, groznicu Zapadnog Nila otkrili su Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

- U okviru naučnoistraživačkih aktivnosti na kojima sarađuju Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, od 13 do 17. jula 2020. godine  izvršeno je sakupljanje komaraca na 65 lokaliteta u svim okruzima Vojvodine. Virus Zapadnog Nila detektovan je u samo jednom pulu kućnih komarca sakupljenih u Temerinu - navodi se u izveštaju "Batuta".

Prethodno je Zavod za biocide zaražene krvopije otkrio u 11 mesta u Srbiji.

-  Na osnovu izveštaja Zavoda, od početka sezone do 4. avgusta prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima kuleks pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina,Pančeva, Кraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda - navode iz "Batuta".

U ovom Institutu navode da iako se zaraženi ljudi  registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj tokom avgusta, do 14. avgusta u Srbiji nije registrovan potvrđeni slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Sa druge strane, u zemljama Evropske unije prijavljeno je 12 slučajeva obolevanja, i to u Grčkoj 10, a u Rumuniji 2.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana kod građana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2019. godine u našoj zemlji registrovano je ukupno 1.016 slučajeva zaraze i 98 smrtnih ishoda, zvanični su podaci Instituta "Batut".

Groznica Zapadnog Nila je, inače, virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Većina inficiranih osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti. Кod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto,  simptomi podsećaju na grip, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova).

Međutim, kod pojedinih osoba, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Kod njih se javlja glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost),  dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Ovaj  prvi put je izolovan i identifikovan upravo u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine. Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus odnosno virus koji se prenosi insektima na svetu, a rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke.

Inače, cirkulacija ovog virusa prisutna je svuda na Evropskom kontinentu još od 60-ih godina prošlog veka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.