Komandant Kfora: Ne obučavamo kadrove i ne opremamo KBS

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant Kfora: Ne obučavamo kadrove i ne opremamo KBS

General-major Lorenco Dadario je izjavio da je Kfor spreman za bilo kakav scenario kada je u pitanju konačan dogovor Prištine i Beograda i da je bezbednosna situacija na Kosovu zadovoljavajuća.
Komandant Kfora Lorenco Dadario je, u emisiji na RTK2, rekao da je važno da rešenje dijaloga Beograda i Prištine zadovoljava obe strane.

Kada je reč o bezbednosti na Kosovu, ona je, prema njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proceni, generalno dobra, ali ga, kako kaže, posebno zabrinjava percepcija, koja, kako ocenjuje, ne pomaže oštrim izjavama ili provokacijama.
Na pitanje kakva je po njegovom mišljenju situacija na severu Kosova, gde je pre nešto više od godinu dana ubijen Oliver Ivanović, Dadario odgovara da je sever "stvarno područje koje je verovatno više talac ove situacije".
Kaže i da je odluka o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova doneta na način i u takvo vreme za koje bi NATO želeo da bude drugačije.
"U ovom trenutku naše nacije u Severnoatlantskom savetu razmatraju kakav će biti odnos NATO-a sa KBS-om", izjavio je on.
Dodaje i da je Kfor odgovoran za Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za bezbednost u ovoj oblasti, i da će to i dalje biti njegova misija.
"Mi sarađujemo sa KBS-om, jer je važno da svi znamo gde nam je mesto, ali mi, Kfor, ne obučavamo kadrove i ne opremamo KBS", naglasio je on.
Na pitanje da li očekuje da će KBS poštovati dogovor da bez dozvole Kfora ne sme na sever Kosova, Dadario je rekao da očekuje da će ovo trajati, "ali u svakom slučaju mogu vas uveriti da ćemo uvek omogućavati sigurno okruženje na Kosovu".
Naveo je i da je u ovom trenutku u sastavu Kfora oko 3.600 vojnika iz 28 zemalja, ne samo iz NATO-a, već i iz drugih zemalja koje žele da budu deo tih snaga, ali i da postoje rezerve.
"Očekujem da će se misija Kfora nastaviti još neko vreme", izjavio je komandant Kfora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.