Kolindi su fokus Srbija i BiH, možda Vučić dođe u ZG

Izvor: B92, 01.Sep.2017, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kolindi su fokus Srbija i BiH, možda Vučić dođe u ZG"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u predstojećem razdoblju fokus u spoljnoj politici usmeriće ka odnosima sa Srbijom i BiH.

Ona u oktobru namerava da poseti Rusiju, objavio je visoki izvor iz njenog kabineta, prenosi Hina.

Isti izvor je naveo da postoji mogućnost da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dođe u zvaničnu posetu Hrvatskoj.

ina podseća da su srpski mediji nedavno najavili, pozivajući se, takođe, na hrvatske diplomatske izvore, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će Vučiću stići poziv da do kraja godine ode u zvaničnu posetu Hrvatskoj.

U kabinetu hrvatske predsednice naglašavaju da ta poseta Vučića neće biti protokolarna nego sadržajna kako bi se krenulo u rešavanje otvornih pitanja, a to se, kako se navodi, pre svega odnosi na pitanje nestalih, kao i problema srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

"Predsednica će predložiti sastanak Vučića i hrvatskih ratnih veterana, a jedna od tema bi mogla da bude postavljanje spomen ploče u logoru Stajičevo u Srbiji", naveo je izvor, prenosi Hina.

Taj izvor ocenjuje da između predsednice Hrvatske i Vučića postoji određeni nivo poverenja i da veruje da srpski predsednik "želi da pokrene neke stvari". Na Pantovčaku se nadaju postizanju dogovora koji će onda otkloniti bilo kakve elemente hrvatskog zaustavljanja Srbije u pregovorima s EU, navodi Hina.

U pogledu odnosa sa BiH, izvori iz kabineta predsednice Hrvatske naglašavaju nužnost reforme izbornog zakona, i nastavak evropske integracije, što je brana protiv jačanja islamskog radikalizma u toj zemlji za koji već postoje brojni pokazatelji.

Visoki izvor ističe i da je retorika iz BiH postala izrazito neprijateljska prema Hrvatskoj, za šta delom uzrok vidi i borbu za vlast u susednoj državi, a takođe upozorava da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan skoro da upravlja politikom u BiH navodeći da se redovno telefonom čuje sa čelnikom SDA i bošnjačkim članom predsedništva Bakirom Izetbegovićem.

Navodi se da sredinom oktobra Grabar-Kitarović putuje u Moskvu na sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Izvor Hine je kazao da to ne znači odustajanje od hrvatske podrške Ukrajini na njenom putu integracija, ali da je nužno održavati odnose sa Rusijom.

"U Moskvi neće moći da se izbegne razgovor o 'Agrokoru' s obzirom na kredite koje je taj koncern dobio od ruske 'Zberbanke'", kažu na Pantovčaku.

Zbog tih aktivnosti Grabar-Kitarović neće sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem ići u Njujork na Generlanu skupštinu UN, iako je to bilo planirano.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.