Koliko bi Srbiju koštao sastanak Dačića i Trampa?

Izvor: B92, 19.Jun.2018, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko bi Srbiju koštao sastanak Dačića i Trampa?

Kako privući strane sile na svoju stranu, pitanje je koje najviše zaokuplja i Beograd i Prištinu.

Albanska strana za to koristi lobističke kuće, a da li će i Srbija morati da pribegne istim metodama kako bi neutralisala pritisak druge strane?

Novu priliku da razgovara sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, verovatno bi rado iskoristio. Za to bi, pak, trebalo izdvojiti između 600 000 i dva miliona dolara godišnje koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koštaju lobističke kuće. Njihove usluge prva je zatražila albanska strana i to za pritisak na zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

„Oni u dogovoru sa pojedinim zapadnim zemljama stalno prave sastanke na temu afirmacije kosovske nezavisnosti. Postoje jasni planovi ko će bar tako piše u njihvim dokumentima ko je zadužen za koju zemlju s kim treba da se razgovara, angažovali su i dve lobističke firme koje treba da rade za njih jedna je iz Francuske druga iz SAD“, ističe ministar diplomatije Ivica Dačić.

Da Srbija na takvu vrstu lobiranja mora da odgovori istom merom, više nije nikakva tajna.

„Jedini odgovor za postojeće lobiranje kosovskih Albanaca jeste i naše lobiranje u tu svrhu. Kako to može da se izvede? Prema meni, to bi bilo najbolje i najefikasnije upravo korišćenjem etničkog lobiranja“, kaže Nenad Vasić, iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Ili uz pomoć onih koji znaju kako se to radi, poput jevrejskog lobija koji je trenutno, prema rečima Vasića, jedan od najuticajnijih na svetu.

„Grčki lobi nije nimalo manje uticajan ili važan u Vašingtonu i zato je važno da ostvarimo te kontakte ili zajedničko lobiranje sa njima čak i u svrhu podele finansijskih troškova“, dodaje Vasić.

Ukoliko ne izdvojimo novac ili ne izaberemo besplatan način, Albanci bi u saradnji sa evropskim silama mogli da neutralne prevedu na svoju vodenicu.

„Ovih pet zemalja u Evropskoj uniji koje nisu priznale su izložene stalnom pritisku od strane Amerike, Nemačke, Francuske da priznaju, pa ne mogu da ih slome Da ne govorim o zemljama udaljenim, u Aziji, Africi koji zavise finansijski od zapadnih zemalja koliko su one izložene pritisku, a neki i pokleknu“, kaže Vladislav Jovanović, bivši diplomata.

Ipak, da bez para nema muzike odavno je svima jasno. Da li će i kada pristupiti odabiru lobističke agencije, ministar Dačić za sada ne otkriva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.