Kolege policajci štite muškarce koji tuku svoje žene

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2012, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kolege policajci štite muškarce koji tuku svoje žene"

Policajku Sandru Đunđek, magistra kriminalistike i policijsku službenicu za maloletničku delinkvenciju u Policijskoj stanici Krk, zaprepastila je reakcija kolege na slučaj brutalnog premlaćivanja i silovanja. Iako je suprug odmah priznao šta je uradio, kolega policajac ju je uveravao da “žena veštica” svojim ponašanjem natera muškarca da je istuče i da joj ne treba verovati. Što je najgore, takvih reakcija bilo je i u drugim, sličnim slučajevima....

Svoju priču >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << o tom iskustvu opisala je i u stručnom časopisu “Policija i sigurnost”, koji izdaje Policijska akademija, u kojem je upozorila na predrasude koje policajci imaju u slučajevima porodičnog nasilja.

Krčku policajku zaprepastilo je ponašanje njenih muških kolega koji su pokazivali razumevanje prema muškarcu koji je silovao svoju suprugu zbog preljuba i naneo joj teške povrede, zbog čega je i tužilaštvo podnelo optužnicu.

U prvom trenutku je pomislila da je njihovo razumevanje za počinitelja tokom razgovora samo deo policijske taktike. Ali, prevarila se. O tom slučaju novinari su želeli da razgovaraju sa Sandrom Đunđek, ali PU primorsko-goranska nije joj dopustila razgovor za medije.

Slučaj koji opisuje policajka Sandra dogodio se u februaru prošle godine.

“U petak me probudio dežurni šef smene oko 2 sata i obavestio da ima prijavljeno silovanje i rekao da dođem u kancelariju. Dolazim u tamo, slušam o dojavi: ko, kako, gde, zašto. Noćna smena kolega iz kriminalne već se uputila na mesto događaja. Javljaju kako odvojeno dovode žrtvu i navodnog počinitelja. Napominju da su u kući deca od dve i četiri godine, koje treba zbrinuti, pa obaveštavamo dežurnu radnicu Centra za socijalni rad. Dok ja obavljam prvi razgovor s oštećenom, kriminalistički tehničar zajedno s kolegom obavlja uviđaj.

Oštećena, raščupane kose, s velikom modricom i čvorugom na čelu, neuredno obučena, bez suza, ali vidljivo nervozna, puši cigaretu za cigaretom.

Između uvlačenja dimova hladno mi govori kako ju je muž silovao, pretukao pa ponovno silovao. Time je započela opisivanje protekle nedelje svog života sa suprugom. Već u početku sam joj poverovala svaku riječ - o ranijim problemima, a posebno zadnjih sedam dana. Priča kako je godinama tuče i maltretira. Detaljno opisuje zadnjih pet dana 'pakla’, pokazuje hematome po glavi, prstima, rukama, bedrima”, piše detektivka.

Inače, suprugov dosije bio je čist, bez prekršaja.

Rekla je da zadnjih nekoliko meseci ima ljubavnika, kako više nije mogla, priča da joj je bilo teško prijaviti muža jer se on financijski brine o porodici. Napomenula je da je dobar, uprkos svemu. Ali, posumnjao je da ima ljubavnika. U mobilnom joj je našao nekoliko poruka koje su mu potvrdile sumnje. I to je bio “okidač”.

Udarao ju je nogama kada je bila na podu. Deca su sve gledala dozivajući majku. Rekao joj je da ne može njega držati “suvim”, a ljubavniku “dati sve”. Ipak, prestao ju je udarati. Međutim, kad su deca zaspala, došao je po “svoje”. Okrutno ju je silovao, bez obzira na negodovanje, suze. Udario ju je šakom u glavu kako bi shvatila da će “uzeti ono što njemu pripada”.

Pred njenim prijateljicama se hvalio kako je to uradio, jer je ona “kurva” i jer se usudila da mu uskrati seks zbog nekog drugog. Isto se desilo još dva puta, kad je odlučila da obavesti policiju”, opisala je slučaj policajka.

Da li zbog muške solidarnosti prema nevernoj ženi ili nečeg drugog, policajci su stali na muževljevu stranu...

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.