Kolaps sa pasošima i ličnim kartama; oglasio se i MUP VIDEO

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 09:43

"Kolaps" sa pasošima i ličnim kartama; oglasio se i MUP VIDEO

Beograd -- Gužve i redovi za pasoše su već danima ogromni, a čeka se i po nekoliko dana. Oglasio se MUP.

Prijava za izdavanje dokumenta vrši se preko portala elektronska uprava, ali mnogi pokušavaju da ubrzaju taj proces, dolazeći lično bez zakazivanja. Jedan od građana Novog Sada, koji kaže da mora hitno da putuje, pokušava već nekoliko dana da dobije pasoš, ali ni ovog jutra nije došao na red, navodi RTS.

"Od 4 ujutru sam ovde. Pre mene je bilo deset ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta da vam kažem, malo sam u neverici", navodi on za javni servis, dodajući da je akcenat na onlajn prijavi, ali da su termini za izdavanja dokumenata rezervisani i da se čeka i po mesec dana.

U međuvremenu se oglasio i MUP, koji je u saopštenju prosleđenom medijima naveo da je u prvoj polovini ovog meseca u odnosu na isti period 2019. godine, pre izbijanja pandemije koronavirusa, broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, pasoša i ličnih karata građana veći za 40 odsto.

"Od početka meseca u svim policijskim upravama i stanicama u Srbiji dnevno se podnosi u proseku oko 10.000 zahteva, a osim toga, svakodnevno oko 8.500 građana dođe u policijsku stanicu da podigne lična dokumenta, pasoše i lične karte", navode iz MUP-a pa dodaju: "Samo tokom ponedeljka izdat je rekordni broj ličnih dokumenata, 9.139 pasoša i 3.164 ličnih karata."

"Da bismo unapredili rad i ubrzali proces, a time i građanima omogućili da efikasnije dođu do ličnih dokumenata, povećan je broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme", saopšteno je iz MUP-a.

Napominje se i da usled epidemiološke situacije, veliki broj građana nije pravovremeno produžio ili zamenio lična dokumenta, zbog čega je ove godine znatno povećan broj zahteva.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je sve mere kako bi efikasno odgovorilo na povećane zahteve građana i poziva ih da na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući zadnji trenutak, pred istek dokumenta, da to učine", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.