Kokcarska domišljatost iz 17. veka

Izvor: RTS, 10.Nov.2019, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kokcarska domišljatost iz 17. veka

Nova arheološka otkrića pokazuju kako su ruski kockari iz 17. veka smislili veoma kreativne načine kako bi izbegli kazne, s obzirom na strogu carsku zabranu igranja kartaških igara.
Car Aleksej Prvi Mihajlovič, koji je vladao Rusijom polovinom 17. veka, strogo je zabranjivao igre sa kartama i sve ostale oblike kockanja, što je kažnjavano bičevanjem ili odsecanjem ušiju prekršiocima.

Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su ljubitelji ovih igara osmislili veoma zamršene trikove kako bi izbegli da budu uhvaćeni na delu. Jedan od tih neobičnih metoda otkrili su arheolozi u pskovskoj oblasti, otprilike 620 kilometara zapadno od Moskve.
Ovog puta istraživači su pronašli klupe na kojima je bila izrezbarena tabla za igranje popularnog aljkerka – igre slične šahu koja je takođe bila zabranjena. U slučaju iznenadnog upada vlasti u „podzemni kazino“ igrači su mogli brzo da sakriju igru jednostavnim sedanjem na klupu ili prekrivanjem klupe krparom, objašnjavaju iz regionalnog arheološkog centra.
Arheolozi navode i da su prošle godine pronašli veću količinu žetona za igru, a sada su otkrili još jedan dokaz o tome kako su Rusi iz 17. veka voleli da se zabavljaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.