Koalicija Saudijske Arabije skinuta sa crne liste UN

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 10:11

Koalicija Saudijske Arabije skinuta sa crne liste UN

Njujork -- Generalni sekretar UN Antonio Gutereš skinuo je vojnu koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija sa crne liste Ujedinjenih nacija.

Ta kancelarija dospela je na listu pre nekoliko godina nakon što je osramoćena zbog ubijanja i ranjavanja dece u Jemenu.

Koalicija je ubila ili povredila 222 dece u Jemenu prošle godine, napisao je Guteres u godišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN.

Kazao je da su Huti pobunjenici odgovorni za 313 takvih žrtava, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a jemenska vlada za 96 i obe ostaju na crnoj listi, javlja Rojters.

Međutim, Gutereš je naveo da će koalicija biti nadgledana godinu dana, a "svaki neuspeh" da se smanji smrtnost dece, rezultiraće ponovnim stavljanjem na listu sledeće godine.

Ranije u toku dana u vazdušnjom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom danas je u severnom Jemenu ubijeno 13 civila, među kojima i četvoro dece, saopštili su Huti pobunjenici, a potvrdile plemenske vođe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.