Ko su gospodari srpskog fudbala (4): Zastave različite, nasilje isto

Izvor: Vesti-online.com, 13.Maj.2015, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su gospodari srpskog fudbala (4): Zastave različite, nasilje isto

Haos na tribinama nije zaobišao ni naše komšije. Slične muke razvaljenih stadiona, tuča i verbalne agresije muče i narode bivše Jugoslavije. Decenijama smo živeli kao jedan narod, pa se navijači bratski pomakljaju na mečevima reprezentacija, misleći da su bolji jedni od drugih, u čemu se svakako ne razlikuju.

Srpski navijači osramotili su se 2010. godine u Đenovi, a hrvatski su 2014. godine napravili haos u Milanu na stadionu "Đezepe Meaca".

Na kvalifikacionoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << utakmici između Hrvatske i Italije vatreni "kockasti" navijači zasuli su teren upaljenim bakljama da bi hrvatski fudbalski savez platio kaznu, i time izazvali kraći prekid meča. Nakon meča huligani su nastavili da prave haos na ulicama Milana, zbog čega je privedeno 17 osoba.

- To što će sledećih dana svetski mediji opet pisati o Hrvatskoj kao o zemlji divljaka, koji ugrožavaju sigurnost igrača, sudija i svih na stadionu, preko toga je teško preći. Je li ta suluda borba protiv čelnika HNS vredna toga - pisali su hrvatski mediji.

Crna Gora se takođe nedavno našla u žiži interesovanja zbog incidenta na stadionu u Podgorici. Na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, u meču sa Rusijom, huligani su već na samom početku pogodili ruskog golmana Igora Akinfejeva bakljom u glavu, nakon čega je on prevezen u bolnicu, a Crna Gora se oprostila od Evropskog prvenstva.

U susednoj Makedoniji situacija nije ništa bolja. Na meču večitih makedonskih rivala, Pelistera i Vardara, u avgustu 2014. godine došlo je do okršaja simpatizera Vardara sa policijom. Nekoliko ljudi je teže povređeno, a jedan momak je čak ostao bez šake kada mu je u ruci eksplodirala šok bomba koju je u njegovom pravcu bacila makedonska policija. Dve godine ranije, uoči meča između Srbije i Makedonije, srpski navijač je izboden na ulicama Skoplja.

Zbog etničke raznolikosti koja je zastupljena u BiH, tenzije već godinama, još od raspada bivše Jugoslavije, ne jenjavaju. Usled svega toga ispoljavanje agresije na stadionima nije ništa neobično.

U martu ove godine pet mladića povređeno je u BiH kada je autobus sa kadetima i juniorima fudbalskog kluba iz Širokog Brijega, gde mahom žive Hrvati, napadnut u Sarajevu kada su krenuli kući nakon utakmice sa fudbalskim klubom Željezničar.

- Napalo nas je dvadesetak huligana bejzbol palicama i metalnim šipkama. Neviđena sramota, jer radi se o deci - rekao je medijima šef omladinske škole Širokog Brijega Toni Karačić.

Trend nasilja u sportu aktuelan je i među slovenačkim navijačima, iako vlada mišljenje da Slovence najmanje drži balkanski divljački duh. U Sarajevu 2012. godine, uoči kvalifikacione utakmice za ligu šampiona između Maribora i Željezničara, slovenački huligani su pravili nerede na ulicama. Izbila je i masovna tuča nakon čega su gostujući navijači morali da se vrate u Sloveniju.

Nakon raspada bivše Jugoslavije, među narodima svih njenih bivših republika, kažu, vlada netrepeljivost. Ali jedno je sigurno, ukoliko želite da se osećate kao kod kuće, posetite Podgoricu, Zagreb, Maribor, Skoplje ili Sarajevo kada su aktuelni važni sportski mečevi. Nasilje je svuda isto, samo su boje zastava malo drugačije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.