Ko su Amerikanci koje je Severna Koreja oslobodila

Izvor: B92, 09.Maj.2018, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su Amerikanci koje je Severna Koreja oslobodila

Državni sekretar SAD Majk Pompeo napustio je Severnu Koreju sa trojicom američkih državljana, koji su oslobođeni iz pritvora u toj zemlji.

Oni su oslobođeni uoči predstojećeg susreta lidera SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una, a AP je objavio profile trojice Amerikanaca navodeći da su uhapšeni zbog navodnih "subverzivnih aktivnosti, špijunaže i drugih neprijateljskih akcija".

U pritvoru je najviše vremena proveo Kim Dong Čul, američki državljanin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rođen u Južnoj Koreji, koji je uhapšen 2. oktobra 2015. godine.

Pre hapšenja, Kim (64) je vodio kompaniju u Specijalnoj ekonomskoj zoni Rason na severoistoku Severne Koreje, navode severnokorejski državni mediji.

On je osuđen na 10 godina zatvora i prinudni rad u aprilu 2016. godine zbog navodne subverzije društvenog sistema Severne Koreje i špijunaže.

Pre nego što mu je izrečena kazna, bivši građanin Virdžinije javno se izvinio za klevetu protiv severnokorejskog rukovostva, prikupljanje i prosleđivanje poverljivih informacija Južnoj Koreji i pridruživanje prljavoj kampanji protiv stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

U aprilu 2017. godine na aerodromu u Pjongjangu uhapšen je i Toni Kim, koji je poznat i po svom korejskom imenu Kim Sang-duk, zbog, kako je navela severnokorejska novinska agencija KCNA, počinjenih "krivičnih neprijateljskih dela u cilju prevrata" u Severnoj Koreji.

KCNA, međutim, nije navela kakva je tačno krivična dela Kim navodno počinjeno.

Predavao je knjigovodstvo na Univerzitetu nauke i tehnologije u Pjongjangu, jedinom univerzitetu u Severnoj Koreji koji se finansira iz privatnih sredstava.

Univerzitet je negirao da njegovo zadržavanje u pritvoru ima ikakve veze s njegovim radom u toj ustanovi.

Kim je prethodno je predavao korejski jezik na jednom univerzitetu u kineskom gradu Janđi.

Poslednji je, 6. maja 2017, uhapšen Kim Hak Song, koji je radio na razvoju poljoprivrede na eksperimentanoj farmi, kojom je rukovodio Univerzitet auke i tehonologije u Pjongjangu.

Prema navodima KCNA, on je uhapšen zbog angažovanja u neprijateljskim akcijama protiv Severne Koreje, ali nije precizirano o kakvim akcijama je reč.

KCNA, takođe, ne navodi da li je njegov slučaj povezan s slučajem Tonija Kima.

Univerzitet je, takođe, naveo da zadržavanje u pritvoru Kim Hak Songa nije povezano s njegovim radom u toj ustanovi.

AP napominje da nije poznato da li su Toni Kim i Kim Hak Song zvanično osuđeni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.