Ko laže, a ko govori istinu – čiji vojnici ginu kao muve?

Izvor: B92, 11.Jun.2022, 13:36

Ko laže, a ko govori istinu – čiji vojnici "ginu kao muve"?

Zvaničnici u Kijevu sve češće govore o velikim gubicima svoje vojske, tvrdeći da su ruski gubici daleko veći.

Sve to ne može da se proveri, ali deluje izvesno da Donbas pada u ruke Rusije.

Na istoku ništa novo – tako bi se moglo opisati stanje na frontu u Donbasu. Traju žestoke borbe za Sjeverodonjeck i Lisičansk, dva praktično spojena grada u Luganskoj oblasti koja još nisu sasvim pod ruskom kontrolom u jeku agresije koja traje od kraja februara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Rusija želi da opustoši svaki grad u Donbasu, svaki, to nije preterivanje. Kao Volnovahu, kao Marijupolj", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao da ukrajinska borbena gotovost zavisi od isporuke zapadnog oružja i municije, te požurivao zapadne zemlje da ubrzaju isporuke.

On se u subotu sastaje sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja je doputovala u Kijev i najavila opsežnu pomoć Ukrajini u obnovi zemlje.

Ukrajinski izvori poslednjih dana ponavljaju da vojska trpi ogromne gubitke, ali da su ruski gubici navodno mnogo veći.

U jednom intervjuu je savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič potvrdio da se gubici ukrajinske armije procenjuju na 10.000 ljudi do sada.

Više ukrajinskih zvaničnika je proteklih dana izjavilo da dnevno na istoku zemlje gine "do sto" ili "između sto i dvesta" ukrajinskih vojnika.

Kako je pak na Fejsbuku napisao Serhij Hajdaj, guverner Luganske oblasti, Rusi imaju deset puta više žrtava. "Ginu kao muve", tvrdi on.

Kako podseća nemačka televizija n-tv na svom portalu, bilans žrtava sa fronta niko ne može nezavisno da proveri. "Obe strane imaju interes da drže zvanične brojke palih vojnika što nižim", piše u tekstu.

Podseća se da procene o ruskim gubicima u ratu idu od petnaest do dvadeset hiljada vojnika, dok ukrajinski list Kijev Post dnevno aktuelizuje tabelu prema kojoj je navodno do sada stradalo 31.900 ruskih vojnika.

Švajcarski list Noje cirher cajtung u jednom komentaru navodi da su mediji na Zapadu donekle potpali pod uticaj ukrajinske propagande, te da su do sada uglavnom prikazivali ovaj rat kao sukob u kojem Ukrajina može da pobedi.

"Podaci o ukrajinskoj vojsci su tanki", piše list.

"Ali i tamo vojnici stradaju ili padaju u zarobljeništvo. Hronične vesti o ruskim gubicima i neuspesima kao da to pomalo zataškavaju."

"Putinu je potreban ratni plen", nastavlja ciriški list. "Deluje da je ruska vojska, premda dosta oslabljena, zarila kandže na istoku Ukrajine. (…) Teško je zamisliti da bi se rat mogao završiti bez predaje određene teritorije Rusiji. Koliko god drukčiji scenario bio poželjan."

Kako prenosi nemački javni servis ZDF, ukrajinsko rukovodstvo sada i javno razmatra mogućnost da "privremeno" prepusti teritorije u Donbasu.

"To se verovatno dešava kako bi se ukrajinsko stanovništvo pripremilo na neophodno povlačenje iz delova Donbasa", tumači ZDF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.