Izvor: RTS, 30.Nov.2022, 16:31

Ko je vila sa Detelinare koja ulepšava život drugima

Novosađanka Maja Radaković, treću godinu zaredom, iscrtava novogodišnje motive po ulazima komšijskih zgrada, uz jedan plemenit uslov, da umesto honorara za svoj rad, novac bude doniran za lečenje bolesne dece. Humani gest pokrenuo je i njene sugrađane, koji su podržali njenu misiju.
Godinama unazad, Maja je pokretač mnogobrojnih humanitarnih akcija, zbog čega je u svom komšuluku poznata kao Vila sa Detelinare. Kada su pandemijske mere, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onemogućile organizaciju humanitarnih bazara za pomoć bolesnoj deci, pronašla je novi način.

"Zabranjeno je bilo da se izađe na ulice i da se pravi bazar, i onda ona nije znala kako će i na koji način da pomogne toj deci, onda je oslikavala svoje prozore, i kaže - mama ja sam došla na ideju, kakvu ideju? Kaže - ja ću uraditi ono što mnogi neće uraditi? Ja kažem- šta? Ona kaže - oslikavaću ulaze za malog Olivera", objašnjava Gordana Galčić, Majina mama.
Praznici stižu, trenutak je, kaže, da se osvrnemo oko sebe i ulepšamo život drugima.
"Prve godine krenula sam sama sa decom, posle toga mi se pridružio drugar Vladimir, onda su došli tu Valerija, Danica, Jelena, Ivana, i tako sad oslikavamo, svako ko stigne, ko kada može, od obaveza, sve zavisi, od dece, svi imamo decu, porodicu i tako", kaže Maja Radaković, organizator humanitarnog oslikavanja.
Sada imaju samo jedan cilj, da sakupe što više novca za lečenje sedmogodišnje Anđelije Jaranović koja boluje od cerebralne paralize. U tom poduhvatu, posebno je važna pomoć Majine ćerke Lene.
Lena najviše voli da crta irvase, kako kaže, sto puta je pomogla mami.
Kada ne stoji iza staklenih vrata sa četkicama u ruci, Maja obavlja još jedan plemenit posao- lični je pratilac deteta sa posebnim potrebama.
"Odlučila se da bude i naš pratilac jer je human čovek, prvo što svaku tu sitnicu vidi, zapazi, a humanost kreće od kuće prvo, jer samim tim je i Goca bila ta osoba koja je bila pratilac", kaže Marina Takić, majka devojčice.
Za svoj humanitarni rad, Maja je dobila i priznanje Heroj ulice, za koji su je nominovali građani naselja Detelinara. Više od svega joj ipak znači pomoć do cilja, i zato apeluje na sve da pošalju bar jednu poruku sa 1142 na broj 3030, za Anđelijino ozdravljenje. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.