Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je u komisijama ministarstva za medijske projekte?

Ove godine se prvi put dogodilo da Komisije Ministarstva kulture i informisanja koje odlučuju o sufinansiranju medijskog sadržaja počnu da rade, a da nije objavljen sastav tih komisija, upozorila su novinarska udruženja i asocijacije okupljeni u medijsku koaliciju.

Izvor: N1

Pitaju se zašto ministarstvo krije tražene informacije i ko su medijski stručnjaci koji će odlučivati o trošenju novca iz budžeta na medijske projekte.

Ko su članovi komisija, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ko ih je predložio i šta ih za taj posao kvalifikuje, pitala je medijska koalcija i samo dan kasnije na sajtu ministarstva dobila polovične odgovore.

 "Objavljena su imena, ne i predlagači, a navodi se da kandidati dolaze ili na predlog medijskih udruženja ili kao nezavisni stručnjaci za medije. Na spisku članova ima i državnih činovnika iz vladinih kancelarija i Ministarstva spoljnih poslova što je, podsećaju iz UNS-a i NUNS-a, kršenje zakona", navelo je ministarstvo.

"Najveća, da kažemo najreprezentativnija novinarska i medijska udruženja imaju jako mali broj članova u tim komisijama. Imamo podatak da UNS i NUNS imaju samo po dva člana, a neka udruženja kao što je Asocijacija medija ANEM, NDNV imaju samo po jednog člana, dok neka lokalna udruženja imaju i po sedam članova kao što je Društvo novinara Niša i PROUNS koji je prilično mlado udruženje", kaže Tamara Filipović, iz NUNS-a.

"Naša primedba je u tome da su to nereprezentativna udruženja koja su se u prošlom nekom periodu očigledno dokazala da nisu baš radili u javnom interesu i druga stvar je da ne smeju biti državni činovnici među članovima komisija", rekao je Petar Jeremić, UNS.

Pojedina imena sa spiska poznata su po tome što su na prethodnim konkursima dodeljivali ogromne sume novca takozvanim "fantomskim medijima", kaže Tamara Filipović iz NUNS-a.

"Recimo, jedan od njih je dodelio prošle godine u nekoliko komisija novac nekom poratalu 'Banat brifing' koji je prošle prihodovao čitavih dvadeset i nešto miliona na lokalnim konkursima, a UNS je baš pre neki dan izašao sa tekstom gde su otkrili da od 750 linkova za koje je 'Banat brifing' dobio novac nijedan link ne radi", dodaje Filipović.

U udruženjima se pitaju - gde su u komisijama profesori, predstavnici nezavisnih institucija, regulatornih i samoregulatornih tela, i zašto u njima nema dokazanih medijskih stručnjaka. Da li ponuđeni sastav garantuje odlučivanje u interesu građana?

"Radi se o tome da se jednostavno nameštaju kandidati u komisije koji treba da podele novac onako kako oni misle da treba da dobiju", rekao je Jeremić.

Na sva otvorena pitanja državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović obećao je odgovore posle praznika. Predstavnici medijske koalicije očekuju objavljivanje biografija koje moraju da budu javna stvar, a u narednim danima odlučiće da li iz komisija ministarstva povlače svoje članove, koji su u odnosu na ostale izabrane kandidate manjina.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ko su stručnjaci koji će odlučivati o novcu iz budžeta za medije?

Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2018

Ove godine se prvi put dogodilo da Komisije Ministarstva kulture i informisanja koje odlučuju o sufinansiranju medijskog sadržaja počnu da rade, a da nije objavljen sastav tih komisija, upozorila su novinarska udruženja i asocijacije okupljeni u medijsku koaliciju...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.