Ko je MATIJAS RUST? Nemac koji je usred Hladnog rata sleteo avionom na Crveni trg u nameri da pomiri Istok i Zapad (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Sep.2020, 21:48

Ko je MATIJAS RUST? Nemac koji je usred Hladnog rata sleteo avionom na Crveni trg u nameri da pomiri Istok i Zapad (VIDEO)

Suludi poduhvat tadašnjeg nemačkog tinejdžera na kraju je pridoneo i raspadu SSSR-a

Za vreme Hladnog rata događali su se razni incidenti, no verovatno nijedan nije bio tako čudan i drugačiji kao onaj kada je nemački tinejdžer Matijas Rust preleteo pola Evrope te je malim avionom Cesna 172 sleteo u Moskvu kraj Crvenog trga 1987. godine!

Priča svakako spada u kategoriju "verovali ili ne", no u to vreme bio je to incident koji će u neku ruku odrediti čak i sudbinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sovjetskog Saveza! Naime, činjenica da je Rust (koji je tada imao svega 18 godina), leteći iz Helsinkija, uspeo ne samo ilegalno ući u vazdušni prostor SSSR-a, već stići "u jednom komadu" sve do Moskve, razotkrila je ogromno rasulo koje je tada vladalo u redovima sovjetske vojske - taj incident je tada pak iskoristio Mihail Gorbačov te je otpustio veliki broj visokih vojnih zvaničnika, što mu je pak olakšalo sprovesti svoj program reformi, a znamo kako su njegove reforme u SSSR-u završile: tako da je završio i SSSR.

Osvrnimo se detaljnije na ovu fascinantnu priču... 18-godišnji Rust bio je, svakako, još uvek vrlo neiskusan pilot sa svega 50 sati letačkog iskustva. Osim što je bio dete Hladnog rata bio je i, što će kasnije potvrditi i novinari koji su razgovarali s njim, "pomalo čudan". Jednog dana mu je sinula ideja da će on svojim letom izgraditi "most" između Istoka i Zapada te na taj način smanjiti napetosti koje su tada vladale. Smela ideja, ali u svojoj suštini to je bilo ravno samoubistvu! Kako je mislio da može proći sovjetsku protivvazdušnu odbranu? Je li uopšte mislio? U svakom slučaju, neverovatan niz događaja doveo je do toga da je Rust uspeo u svom naumu.

13. maja 1987. iznajmio je spomenutu malu Cesnu 172 (jednomotorni avion s četiri sedišta, visokokrilac - najpopularniji je kao školski avion) u Iterzenu, kod Hamburga, na severu Nemačke, odnosno tadašnje Zapadne Nemačke. Ovaj specifični avion bio je modifikovan na način da je "višak" sedišta uklonjen i na njihovo mesto su postavljeni dodatni rezervoari za gorivo.

Proveo je 2 nedelje leteći širom severne Evrope, posetio je i Farska ostrva, čak i Island, sve s ciljem pripreme za svoj veliki pohod o kojem je razmišljao od početka. 28. maja došao je u Helsinki te je tamo napunio gorivo. Kontroli leta rekao je kako ide za Stokholm te je poleteo u 12:21. Odmah nakon zadnje komunikacije s kontrolom leta okrenuo je svoj avion... prema Rusiji.

Kontrola leta pokušala je stupiti u kontakt s njim, ali se Rust više nije javljao. Nestao je s radara i u Helsinkiju su pretpostavili da je došlo do nesreće te je odmah organizovana i potraga. No, dok su Finci angažovali obalsku stražu s ciljem potrage za srušenom Cesnom, Rust je već leteo iznad Baltika, ušavši u vazdušni prostor Sovjetskog Saveza iznad Estonije skrećući direktno ka Moskvi...

U 14:29 pojavio se na radarima sovjetske protivvazdušne odbrane. Pokušali su s njim stupiti u kontakt, ovaj se opet nije javljao - zbog toga je označen kao neprijateljski vojni avion te mu je dodeljen i broj: 8255.

Sovjetska protivvazdušna odbrana, sistemi raketa zemlja-vazduh, prate ga neko vreme, no zbog birokratije, zamršene procedure ili nečeg trećeg, ne uspevaju dobiti odobrenje za ispaljivanje raketa i rušenje. No, sva protivvazdušna odbrana sada je u visokom stepenu pripravnosti, a vojska šalje dva lovca s ciljem presretanja. U 14:48 sovjetski vojni piloti imaju vizuelni kontakt te potvrđuju kako je reč o malom sportskom avionu. Pošto ni oni ne mogu stupiti u kontakt s njim, traže dopuštenje za obaranje istog - ali dopuštenje ponovo ne stiže. Zahtevi se negde gube u komandnom nizu, a Rust nastavlja svoj put dalje.

Uskoro lovci gube vizuelni kontakt s Rustom, a on im čak nestaje i s radara. Postoje spekulacije da je možda čak negde i nakratko sleteo jer će mu do Moskve biti potebno više no što je trebalo.

Protivvazdušna odbrana je još nekoliko puta uočila Rusta na radaru, no konfuzija je bila velika. Naime, sama sovjetska protivvazdušna odbrana upravo je u to vreme reformisana na način da je podeljena u nekoliko okruga što je trebalo olakšati upravljanje, no stvorilo je zapravo haotičnu situaciju među oficirima koji su bili zaduženi za praćenje - u stvarnoj situaciji, kao što je bila ova, više nisu znali ko prati šta, gde počinje, a gde završava koji okrug... Nadalje, u jednom trenutku su greškom sav vazdušni saobraćaj na ovom prostoru označili kao "prijateljski", pa tako i Rustov, a onda je nastala dodatna konfuzija po pitanju određivanja koji je Rustov avion zapravo bio.

Kako se protivvazdušna odbrana međusobno „pogubila“, a Rust leteo dalje prema Moskvi, u idućem okrugu su ga označili kao "domaći školski avion koji ne sluša uputstva" te je samim tim tretiran kao pretnja niskog prioriteta.

Naravno, da će se Sovjeti ovako „pogubiti“ Rust nikako nije mogao znati, ko zna je li uopšte u datom trenutku bio svestan koliku ludu sreću ima! U svakom slučaju, oko 19 sati pojavio se na nebu iznad Moskve. Kao da to već nije dovoljno, imao je ideju da će sleteti, ni više ni manje, nego unutar samog Kremlja (!), no onda se predomislio - zaključio je da bi nakon sletanja unutar zidina Kremlja verovatno bio brzo uhapšen, a KGB bi mogao jednostavno zataškati celi događaj. Imajući to na umu odlučio se ipak za sletanje na nekom vidljivijem mestu u blizini - na Crvenom trgu!

Preleteo je iznad Crvenog trga i video kako tamo ima puno ljudi, pa je odlučio kako ni to nije izvodjiva ideja. Još jednom je napravio krug iznad trga i odlučio da konačno sleti na obližnji most Boljšoj Moskvoretski pored čuvene katedrale sv. Vasilija Blaženog.

Uspeo je, sleteo je, i još se po putu dovezao na svega 100 metara od Crvenog trga! Izašao je iz svog malog aviona i tamo ga nije dočekao ni KGB ni neka velika bezbednosna operacija, već usputni prolaznici koji su ga gledali u čudu. Pitali su ga ko je, odakle dolazi... rekao je "iz Nemačke". Bili su iznenađeni, ali kada je pojasnio da dolazi iz Zapadne Nemačke, iznenađenje je bilo još i veće! Tek dva sata nakon toga policija ga je uhapsila.

2. septembra 1987. počelo mu je suđenje u Moskvi te je osuđen na 4 godine zatvora zbog "huliganizma, kršenja pravila vazdušnog saobraćaja i ilegalnog upada preko sovjetske granice".

Dva meseca kasnije američki predsednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov potpisuju INF sporazum o zabrani korišćenja nuklearnog oružja srednjeg dometa (isti sporazum se ove godine raspao nakon američkog povlačenja).

Šta je bilo s Matijasom Rustom? Pušten je iz zatvora već iduće godine u avgustu, u znak dobre volje s ciljem popravljanja odnosa sa Zapadom. Po povratku u Nemačku rekao je kako su ga u zatvoru dobro tretirali.

Ovaj incident je pak, kako smo i spomenuli, imao velikih posledica unutar samog SSSR-a. Gorbačov je uklonio brojne vojne zvaničnike, na stotine njih, uključujući mahom i one koji su se protivili njegovim reformama - među njima bili su i sovjetski ministar odbrane Sergej Sokolov, te glavni zapovednik vazdušnih snaga Aleksandar Koldunov. Bilo je to najveće "čišćenje" u redovima oružanih snaga još od Staljinovih čistki pola veka ranije!

Rustova Cesna, kojom je izveo neizvodivo, danas se nalazi u Berlinu te je tamo izložena u Nemačkom tehnološkom muzeju.

Rust je sa druge strane nastavio živeti svojim čudnim i nepredvidljivim životom. Kasnije će ponovno upasti u probleme sa zakonom - jednom je napao koleginicu koja je odbila njegovo udvaranje. Nekoliko puta, 2001. i 2005., biće kažnjen zbog krađa (jednom je ukrao pulover od kašmira!). Preći će u hinduizam, oženiti se u Indiji, 2009. sebe je opisao kao profesionalnog igrača pokera, a 2012. kao analitičara u investicionoj banci u Cirihu...

Očigledno je da je Matijas Rust nekonvencionalna osoba, bio i ostao, no kao mladi idealista te 1987. svojim suludim poduhvatom, ne znajući to, pridoneo je raspadu SSSR-a. Kao prvo, sovjetskoj vojsci ovo je bila sramota od koje se više nisu oporavili, a kao drugo Gorbačov je iskoristio situaciju za uklanjanje svojih protivnika...

Let do Moskve ostaće zapamćen kao jedan od trenutaka na samom kraju Hladnog rata, poduhvat iz jednog drugog vremena, kao i podsetnik da idealizam može preći granice nemogućeg.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.