Ko god da pobedi - SAD nemaju luksuz da ignorišu Balkan

Izvor: B92, 22.Okt.2020, 20:09

"Ko god da pobedi - SAD nemaju luksuz da ignorišu Balkan"

Tokom 10. Beogradskog bezbednosnog foruma održan je panel "Svet posle američkih izbora".

Tokom panela je ocenjeno da američka administracija, bez obzira na to ko će da pobedi, sebi ne može da dozvoli da ignoriše Balkan.

"Bez obzira ko 3. novembra pobedi na izborima, Donald Tramp ili Džo Bajden. američka administracija ne može dozvoliti takav luksuz da ignoriše Balkan, pogotovo sada kada Kina jača, a o ruskom uticaju na region i ne treba da se priča", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Ivana Stradner sa Američkog enterprajz instituta.

Ona je dodala da veruje da će Tramp, ako pobedi, raditi i na tome da Balkan vrati u ruke EU i podsetila da je njegova administracija, iako pitanje tog regiona na agendi SAD nije bilo poslednjih 20 godina, ipak obratila više pažnje na njega od prethodne.

Sve to, smatra Stradnerova, deo je Trampove taktike, uključujući i inicijativu otvaranja ambasade u Jerusalimu, priču o diversifikaciji snabdevanja gasom, 5G mreži...

Bajden će možda finalizirati dogovore Beograda i Prišitne, smatra Ivana Stradner i dodaje da je Trampov protivkandidat na izborima najavio teške razgovore o kosovskom pitanju.

"Demokrate imaju veoma različitu retoriku prema Balkanu od repubilkanaca. Jedino što moramo da razumemo jeste da su devedesete gotove... Ako pobedi Tramp, nadam se da će biti više posvećen regionu nego erventualna Bajdenova administracija i verujem da će raditi da se Balkan vrati u ruke EU", rekla je Stradnerova na 10. BBF, koji je danas ušao u peti dan, a na kojem je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njenim rečima, SAD, bez obzira na to ko pobedi 3. novembra, ne smeju da dozvole da reformu UN koja je kako je rekla, nepohodna, izvrše Kina ili Rusija, već to mora biti nova administracija.

Na panelu, koji je moderirao izvršni urednik Amerikan interesta Damir Marušić, govorili su i predsednica nemačkog Maršalovog fonda Karen Donfrid i profesor na Flečer školi prava i diplomatije Konstantin Arvanitopulos.

Marušić je ocenio da će, bez obzira na to što će zvučati kao milion puta izgovorena fraza, izbori 3. novembra biti krucijalni izbori u istoriji.

"Istraživači i donosioci odluka veruju da će to imati najdirektniji uticaj na region, gde smo bili svedoci svojevrsnog 'stožera' američke politike u poslednje dve godine", rečeno je na panelu čiji je cilj bio da pokuša da pruži odgovore na pitanje "Da li je zaista tako i koliko je region Zapadnog Balkana na listi nosilaca dužnosti ili budućih prioriteta predsednika".

Današnji program počeo je panelom “Zapadni Balkan, nastajanje iz novog poremećaja" na kome je govorio i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.

Predsednik Srbije govorio je na panelu Beograd-Priština "Bez poverenja nema rešenja", a učesnici su bili i prištinski premijer Avdulah Hoti i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog.

Peti dan završen je izlaganjem o populizmu profesora Škole za javne i međunarodne poslove na Univerzitetu Džordžija Kasa Muda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.