Književnost i psihologija: Kako se žene suočavaju sa sredovečnim dobom kroz književnost

Izvor: B92, 28.Okt.2021, 20:48

Književnost i psihologija: Kako se žene suočavaju sa sredovečnim dobom kroz književnost

U najnovijim pričama o razvojnom putu u sredovečnom dobu, sada su odrasli ti koji moraju da odrastu. Lindzi Bejker je razgovarala sa spisateljicama koje istražuju uspone i padove starenja.

U dobro poznatoj priči o razvojnom putu, mlada osoba proživi nekakvo emocionalno putovanje ili ritual inicijacije koji je posle odvede do zrelosti.

Usput ona mora da premosti razne prepreke - obično se radi o nekakvom vatrenom krštenju.

Ali u savremenoj prozi se sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više pojavljuje drugačija vrsta priče o razvojnom putu, u kojoj protagonista nije adolescent već sredovečna žena koja prolazi kroz transformativni proces, stekavši novu emocionalnu zrelost, jasniju intelektualnu perspektivu i razvijeniji osećaj za vlastiti identitet.

U ovim pričama o razvojnom putu, odrasli su ti koji moraju da odrastu.

To, međutim, ni u kom slučaju nije nova tema.

Aristotel, Šopenhauer, Džon Stjuart Mil, Virdžinija Vulf i Simon de Bovoar samo su neki od autora i mislilaca koji su razmišljali na ovu temu.

Srednje doba bilo je preokupacija Karla Junga, koji ga je doživljavao kao "drugo rođenje" našeg odraslog identiteta, i kod muškaraca i kod žena.

Posebna vrsta svođenja računa očekuje one koji trenutno ulaze u četrdesete i pedesete, sudeći po nekim skorašnjim književnim delima.

Generacija Iks, rođena između 1965. i 1980. godine - i često karakterisana kao buntovna i hedonistička - našla se sada (zajedno sa nama) u posebnom položaju.

Realnost srednjeg doba za žene iz ove grupacije humoristički je istražena u Apsolutno sam dobro!: Vodič za nesavršene žene Anabel Rivkin i Emili Makinan (inače poznata i kao Midalt).

A onda je tu i upravo objavljena Kako preboleti mladost Šarlote Bauer, koja piše:

"Ne mislim o svom srcu kao mladom ili starom - ono kuca u sadašnjosti, jer gde bi drugde, do đavola, kucalo? Ne osećam se kao da imam šesnaest, osećam se kao da sam svojih godina.

"Na kraju krajeva, samo njih i imam, i nastaviću da stižem u prave godine sve dok više ne bude bilo godina u koje mogu da stignem…

"Nadam se da sam završila sa zagledanjem u samu sebe, jer ima toliko drugih interesantnijih stvari za zagledanje."

Trezveniji pristup ovoj temi stiže u obliku bestselera Njujork tajmsa Zašto ne možemo da spavamo: Nova kriza srednjeg doba kod žena Ade Kalhun, objavljenog ove godine, koji se bavi time kako su žene Generacije iks odgojene da veruju da "mogu da postignu sve" i onim što to sa sobom nosi.

Kalhun za BBC Kulturu kaže: "Mi smo ćerke drugog talasa žena koje su nam govorile da možemo da 'budemo sve što zamislimo'".

Ali realnost načina na koji one stare, prema Kalhun i ženama sa kojima je ona razgovarala za knjigu, pokazala je da je to daleko od hedonizma i osećaja osnaženosti na koje su one navikle dok su odrastale.

"Ono što sam ja videla skoro je potpuno a-hedonistički način života", kaže autorka.

"Život u kom je sve rad i služenje drugih. Do te mere da kad se sredovečne žene zaista pobune, to obično čine tako da ne bude na štetu drugih."

Ipak, nije sve tako crno.

"Dobra vest je da je to faza života koja ne traje večno.

"Starije prijateljice me uveravaju da se sa druge strane svega više osećaju kao svoje na svom a manje ih zanima šta drugi misle o njima."

Za razliku od nje, britanska autorka Klover Straud, i sama žena iz Generacije iks, podozriva je prema toj ideji da, kako starimo, ne treba da nas brine šta drugi misle o nama.

Kako ona kaže za BBC Kulturu preko telefona: "Stvarno mi se ne dopada ona pesma o nošenju ljubičastog".

(Pesma je Upozorenje Dženi Džozef, najpoznatija po uvodnim stihovima: "Kad budem starica, nosiću ljubičasto / sa crvenim šeširom sa kojim se ne slaže i koji mi ne stoji")

Pogledajte video o Aleksandru Hemonu

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Književnost i psihologija: Kako se žene suočavaju sa sredovečnim dobom kroz književnost

Izvor: Radio 021, 28.Okt.2021

U najnovijim pričama o razvojnom putu u sredovečnom dobu, sada su odrasli ti koji moraju da odrastu. Lindzi Bejker je razgovarala sa spisateljicama koje istražuju uspone i padove starenja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.