Knjige, braćo moja, a ne zvona i praporci: Evo koje je štivo dobio predsednik Vučić od slavista (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Avg.2018, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Knjige, braćo moja, a ne zvona i praporci": Evo koje je štivo dobio predsednik Vučić od slavista (FOTO)

Predsednik oduševljen

Povodom 16. Međunarodnog kongresa slavista koji se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio prijem za učesnike koji su zbog toga izrazili zahvalnost i poručili da je Beograd danas središte sveta i svetske nauke u jeziku, književnosti i kulturi.

Pročitajte i:

- To što smo mi deo ovog bogatog jezičkog, misaonog, književnog i kulturnog sveta daje kongresu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << slavista i našoj prestonici prvu odrednicu važnosti za definisanje i učvrčvršćivanju našeg identiteta -  rekla je dekan Fililoškog fakulteta u Beogradu Ljiljana Marković.

Marković je u ime okupljenih predsedniku Vučiću uručila komplet knjiga na ruskom jeziku koje predstavljaju srpsku književnost, nauku i kulturu.

Predsednik Komiteta slavista Boško Suvajdžić rekao je da je slavistima velika čast što su danas u Predsedništvu.

- Bez iskrene i plemenite podrške počasnog predsednika kongresa Aleksandra Vučića ovaj kongres ne bi mogao biti održan u ovakvom formatu. Ovde smo da razgovaramo o brojnim naučnim temama, da negujemo nauku, kulturu i obrazovanje i da podižemo mostove spajanja nauka - rekao je Suvajdžić.

Predsednik Vučić je izjavio da je ponosan sam na to što su Beograd i Srbija domaćini ovog kongresa.

- Uveren sam da ćete se svi osećati kao u svojoj kući. Ja danas imam laku i prelepu dužnost, te da vas pozdravim i poželim vam srećan rad - obratio se predsednik prisutnima.

- Ne postoji oblast od kulture do nauke u kojoj slovenski duh nije dosegao visine, poput našeg Nikole Tesle koji je obasjao sve - poručio je o značaju Slovena u razvoju svetske kulture i nauke.

- Vreme je za neko novo prosvetiteljstvo, za nove hodočasnike duha kao što je onomad bio Dositej obradović i kada je govorio: "Knjige, braćo moja, a ne zvona i praporci!", kao da je imao na umu ovo naše vreme - poručio je naučnicima zahvalivši se na tome što su Beograd odabrali za svoju prestonicu.

Kongres slavista trajaće do 27. avgusta 2018. a u radu učestvuju delegati iz 43 države sveta, među kojima su i SAD, Francuska, Finska, Holandija, Švajcarska, Švedska, Španija, Japan, Italija, Nemačka i Norveška.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.