Ključa bes zbog novog pakta: Nož u leđa

Izvor: B92, 16.Sep.2021, 16:46

Ključa bes zbog novog pakta: "Nož u leđa"

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopili su trostrani vojno-sigurnosni pakt nazvan AUKUS, prema inicijalima tri uključene države.

Cilj je povećanje sigurnosti u indopacifičkoj regiji. U sklopu novog pakta, Australija će uz pomoć SAD i Britanije graditi novu flotu podmornica na nuklearni pogon, prenosi "Jutarnji list".

"Svi mi prepoznajemo važnost osiguravanja mira i stabilnosti u Indo-Pacifiku na duži rok", kazao je američki predsednik Džo Bajden >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za vreme zajedničkog predstavljanja pakta, na kojem su trojica funkcionera učestvovali virtuelno.

"Moramo biti sposobni da reagujemo i na sadašnje strateško okruženje u regiji, ali i na to kako će se menjati zbog budućnosti svake od naših država", rekao je Bajden i dodao kako "svet zavisi od slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika koji napreduje u decenijama pred nama".

Iako nijedan od trojice funkcionera - predsednik Bajden i britanski i australijski premijeri Boris Džonson i Skot Morison - nije nijednom rečju spomenuo Kinu prilikom sklapanja novog partnerstva, povod sporazuma je gotovo sigurno rastući sigurnosni pritisak Kine na Južno kinesko more, u kojem Peking svojata brojna ostrva i atole, otvoreno prkoseći presudama međunarodnih sudova.

U najnovijem potezu s početka ovog meseca Kina je tako zatražila od svih brodova koji putuju kroz Južno kinesko more da registruju svoj prolazak kod kineskih pomorskih tela, što su SAD i druge države u regiji osudile kao još jedan pokušaj nametanja autoriteta u području kojim slobodno plovi značajan deo svetskog pomorskog trgovinskog prometa.

Kina je burno reagovala na objavu sklapanja pakta, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ao Liđijan optužio je trojku za ozbiljno urušavanje regionalnog mira i stabilnosti, ubrzavanje trke u naoružanju, i urušavanje međunarodnih napora za suzbijanje nuklearnog naoružanja.

"Kina će pomno pratiti dalji razvoj situacije", kazao je Džao.

Australijski premijer Morison naglasio je prilikom predstavljanja pakta kako će australijske podmornice biti na nuklearni pogon, ali da neće biti naoružane nuklearnim bojevim glavama te posebno istakao kako Australija nema nikakve ambicije da postamr nuklearna sila - ni vojna, ni civilna.

Iako je najavljeno da će se nove podmornice graditi u Adelejdu, još ostaje otvoreno pitanje ko će i kako učestvovati u njihovoj gradnji te na kome će biti odgovornost za nuklearno gorivo podmornica. Stručnjaci za nuklearno naoružanje upozoravaju i kako sporazum u kojem nuklearna nacija daje gorivo trećoj strani za vojne svrhe predstavlja opasan presedan, koji bi mogle iskoristiti zemlje poput Irana.

Novi pakt nije razbesnio samo Kinu, koja se smatra njegovom direktnom metom, već i Francusku, koja je u njemu ispala kolateralna žrtva. Australija je zbog AUKUS-a odlučila raskinuti postojeći ugovor koji je imala s Francuskom za gradnju dizelskih podmornica, vredan oko 40 milijardi dolara.

Francuska je u četvrtak optužila Bajdena da se ponaša poput svog prethodnika Donalda Trampa, te da su joj SAD zabile nož u leđa uskrativši joj jedan od najvećih izvoznih odbrambenih ugovora.

"Besan sam i ogorčen", kazao je francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv le Drijan francuskom radiju u četvrtak.

"Ovako nešto se ne radi saveznicima. Ova brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka jako me podseća na ono što je gospodin Tramp radio."

Australijska ministarstva odbrane i spoljnih poslova potvrdile su svoju predanost sporazumu s Francuskom pre samo dve nedelje, a francuski je predsednik još u junu hvalio decenije buduće saradnje između dve države kada ga je posetio Morison.

"To je nož u leđa", kazao je Le Drijan. "Stvorili smo odnos poverenja s Australijom, i to je poverenje sada izgubljeno."

Trostrani pakt predstavlja spoljnopolitičku pobedu britanskog premijera Džonsona, kome je izrazito stalo da predstavi UK kao globalnog igrača nakon izlaska iz Evropske unije. Citirajući izvore iz Bele kuće, agencije navode kako je upravo Džonson bio glavni pokretač sporazuma.

Britanija se nada kako će njene kompanije takođe sarađivati u gradnji australijskih podmornica, ali pred trojkom je još 18 meseci tokom kojih će se dogovoriti o detaljima. Britanija će navodno morati da da nešto zauzvrat SAD-u - obavezati se na veću i češću vojnu prisutnost u regiji. London je još u avgustu poslao svoj nosač aviona "Queen Elizabeth" kako bi učestvovao u vežbama "slobodne navigacije" kroz Južno kinesko more, čime se pridružio američkim brodovima koji redovno tamo plove kako bi odagnali kineske pretenzije na to područje.

Ali, AUKUS je istovremeno i udarac Evropskoj uniji, objavljen dan pre nego što je Brisel trebalo da predstavi svoju politiku za indopacifičko područje. Unija je stavljena pred gotov čin, isključena je iz pregovora, a jedna od vodećih članica - Francuska - bačena je pod voz kako bi desne vlasti u Londonu i Kanberi mogle svojim biračima da pokažu veliki međunarodni uspeh.

Ovakva jednostrana Bajdenova odluka mogla bi dodatno da zakomplikuje odnose SAD-a s EU, koji se još nisu oporavili od tenzija za vreme prošlog predsednika. Bajdenova politika suzbijanja Kine biće nemoguća bez poverenja i partnerstva s Briselom, a to je poverenje sada znatno narušeno.

Iako je zamišljen kao regionalni front protiv kineskih teritorijalnih aspiracija, AUKUS bi u konačnici mogao ispasti povoljan po Peking, budu li SAD i EU vodile odvojene politike spram Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.