Klimatske promene istinska opasnost za čovečanstvo (5): Kobno polarno lutanje

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2018, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatske promene istinska opasnost za čovečanstvo (5): Kobno "polarno lutanje"

Čini se da otapanje glečera izazvano porastom globalnih temperatura blago usporava kretanje Zemlje, što bi moglo da ukaže na još jednu posledicu globalnih klimatskih promena, objavili su američki naučnici. Usporavanje Zemljine kretnje registrovano je uz pomoć satelita i astronomskih merenja.

- Glečeri su na severnijim geografskim širinama. Kada se otope, voda se iz tih širina kreće prema južnim delovima i to, kao kod klizača koji odmiče svoje ruke od tela, utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na usporavanje Zemljine rotacije - kaže geofizičar s Harvarda Džeri Mitrovica.

Kretanje leda i vode nastalo otapanjem takođe dovodi do blage promene Zemljine ose, odnosno pomeranja Severnog pola, što je fenomen poznat i kao "polarno lutanje".

- Zamislite klizača koji ne ispruži ravno od tela ruke nego ih savije pod različitim uglovima - počeo bi da se ljulja napred-nazad. Isto se događa kod pomicanja pola. Otapanje ledenih ploča i porast nivoa mora pomerio je osu Zemlje, odnosno Severni pol tempom od jednog centimetra godišnje. To otapanje je usporilo rotaciju Zemlje i povećalo trajanje dana za hiljaditi deo sekunde tokom 20. veka - kaže Mitrovica.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Sajens advansis".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Klimatske promene istinska opasnost za čovečanstvo (6): Spas na Himalajima

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2018, 04:11

Nekoliko glečera na planinskom vencu Karakoram, deo Himalaja, suprotstavljaju se globalnom trendu otopljavanja i - dobijaju na masi, saopštili su francuski istraživači, nakon proučavanja satelitskih podataka. Razlog tome je nepoznat, jer glečeri u drugim delovima Himalaja gube masu, što je globalni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.