Klimatske promene ili virus korona: Šta će pokrenuti sledeću globalnu finansijsku krizu

Izvor: B92, 11.Maj.2020, 10:03

Klimatske promene ili virus korona: Šta će pokrenuti sledeću globalnu finansijsku krizu

Većina stručnjaka se slaže da svet čeka ima načina da to zaustavimo?

Hoće li sledeću globalnu finansijsku krizu pokrenuti klimatske promene? Ili će kriza stići kao posledica pandemije virusa korona?

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) - švajcarska organizacija poznata kao "banka svih centralnih banaka" - objavila je analizu budućnosti svetske finansijske situacije ukoliko klimatske promene budu "krive" za krizu.

U izveštaju autori koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izraz "zeleni labud" da bi opisali šok za finansijski sistem koji izaziva događaj povezan sa klimatskim promenama.

To je posveta teoriji događaja zvanih "crni labud" koju je 2000-tih osmislio ekonomista Nasim Nikolas Taleb da bi opisao neočekivane događaje velikih razmera - od otkrića i tehnoloških napredaka do finansijskih kriza i velikih terorističkih napada, kao što je bio onaj od 11. septembra.

Pereira De Silva objasnio je da su se u poslednjih nekoliko decenija događaji ekstremnih vremenskih prilika kao što su šumski požari u Australiji ili uragani u Karibima povećali po učestalosti i razmerama, dovevši do sve veće i veće finansijske štete.

Ova šteta podrazumeva smanjenje proizvodnje, nagle skokove cena ili fizičko uništenje proizvodnih centara i može da ima direktnog uticaja na finansijsko zdravlje kompanija i finansijskih institucija.

Sledstveno tome, masovne vremenske katastrofe mogu potencijalno da utiču i na ekonomski rast neke zemlje.

"Ukoliko po ekonomiju dođe do kaskadnog efekta, drugi sektori će takođe pretrpeti gubitke. Sve to može da se završi finansijskom krizom", kaže Pereira Da Silva.

Istina je da u finansijskim krugovima još nema odgovora na to pitanje.

Izveštaj BIS-a upozorava da trenutni prediktivni modeli nisu pravljeni tako da odgovore na pretnje koje predstavljaju klimatske promene.

To eksperte nagoni da razviju nove alate za bolju procenu rizika povezanih sa ekstremnim vremenskim prilikama.

Ali ekonomisti iz BIS-a upozoravaju i da će, ukoliko dođe do finansijske krize slične onoj koja se desila 2008. godine, centralne banke imati problema da spasu stvar.

U tom slučaju su centralne banke odigrale vitalnu ulogu u sprečavanju ekonomske katastrofe spustivši kamatne stope na istorijski nizak nivo.

Ali sve je otišlo dalje od puke tehničke rasprave.

Lari Fink, izvršni direktor BlekRoka, najvećeg fonda za upravljanje imovinom na svetu, upozorio je u januaru da će klimatske promene izvršiti ogromne promene na finansijskom sistemu.

"Nalazimo se na ivici fundamentalnog preoblikovanja finansija", napisao je Fink u godišnjem pismu deoničarima.

On je tvrdio da su klimatske promene postale odlučujući faktor u dugoročnim planovima kompanija.

"Klimatske promene su gotovo uvek glavno pitanje koje mušterije iz svih krajeva sveta postavljaju BlekRoku", napisao je Fink.

"Od Evrope do Australije, od Južne Amerike do Kine, investitori pitaju kako da modifikuju svoje investicione portfolije."

A budući da BlekRok upravlja imovinom u vrednosti od oko 7 triliona dolara, kad njegov direktor nudi savet, ljudi ga slušaju.

Rasprava oko finansijskih i ekonomskih posledica klimatskih promena zauzela je istaknuto mesto na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu - godišnjem sastanku globalne političke i finansijske elite.

Dva gosta među onima najvećeg profila bili su američki predsednik Donald Tramp i švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koji se nalaze na suprotnim polovima kad je u pitanju rasprava o klimatskim promenama.

Poput Trampa, ima i drugih lidera koji ne priznaju klimatske promene kao globalnu pretnju i koji odbacuju upozorenja.

Taj stav, navodi izveštaj BIS-a, predstavlja pravi problem.

"Centralne banke same ne mogu da ublaže klimatske promene", rekao je ovaj tim ekonomista.

"Ovaj složeni problem zahteva koordinisanje akcija među mnogim akterima uključujući vlade, privatni sektor, građansko društvo i međunarodnu zajednicu."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Klimatske promene ili virus korona: Šta će pokrenuti sledeću globalnu finansijsku krizu

Izvor: Radio 021, 11.Maj.2020

Većina stručnjaka se slaže da svet čeka ima načina da to zaustavimo?..Getty ImagesPožari u Australiji su primer događaja koji se mogu nazvati „zelenim labudom"..Hoće li sledeću globalnu finansijsku krizu pokrenuti klimatske promene? Ili će kriza stići kao posledica pandemije virusa korona?..Banka...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.