Klimatolog o sve češćim nepogodama i gde je bezbednije

Izvor: B92, 12.Jul.2019, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatolog o sve češćim nepogodama i gde je bezbednije

Klimatolog Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu rekao je da ćemo se u sve češće susretati sa vremenskim nepogodama i da je južnije bezbednije.

Bezbednije su južnije lokacije, bliže Africi, ali gde god da odete, pratite upozorenja meteoroloških službi, rekao je Đurđević za RTS.

Kako je rekao, nije moguće predvideti nekoliko nedelja ranije nevreme poput onog koje je pogodilo Halkidiki.

"Leti smo uvek u riziku od takvih nepogoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogotovo zato što je klima promenjena. Savet ljudima je da prate informacije preko interneta. Na nivou Evropske unije postoji meteo-alarm poput onog u Srbiji", rekao je Đurđević.

Govoreći o tome da je Halkidikiju bilo vedro vreme i za samo nekoliko minuta nastala oluja, Đurđević kaže da je tipicno da se oluje tako brzo razvijaju i dođu "ni od kuda" i da je onda intenzitet jači nego kada postoji sistem koji putuje ka vama.

"Nije iznenađenje što je došlo do ovakvog događaja", dodao je Đurđević.

On je pojasnio da se to dešava kada se sudare hladna vazdušna masa sa severa i topla sa mora.

Upitan koje su destinacije bezbednije od Grčke, kaže da treba ići što južnije, ali da ni to nije garancija.

Vetrovi koji su protutnjali Grčkom pripadaju, kako navodi, tropskoj oluji, što je stadijum pre uragana.

To je tip klime koji će u budućnosti biti prisutniji, zaključio je Đurđević za RTS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.