Klasteri i uvezeni slučajevi prave probleme u Južnoj Koreji

Izvor: B92, 14.Jul.2020, 11:14

Klasteri i uvezeni slučajevi prave probleme u Južnoj Koreji

Broj novozaraženih u Južnoj Koreji ponovo je pao ispod 40, ali kontinurana pojava novih slučajeva povezanih sa klasterima i uvezenih slučajeva zaraze.

To otežava napore vlade da suzbije širenje virusa.

U zemlji su u toku prethodna 24 sata potvrđena još 33 nova slučaja kovida 19, a od početka pandemije 13.512.

Nadležni organi su potvrdili da u toku prethodna 24 sata nisu zabeleženi novi smrtni slučajevi od posledica kovida 19, kao i da ukupan broj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preminulih od ove bolesti od početka pandemije iznosi 289. Od koronavirusa izlečilo se još 78 osoba, odnosno 12.282 do sad, prenela je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Broj zaraženih koronavirusom kakav je zabeležen u toku poslednja 24 sata predstavlja značajan pad u odnosu na prethodni dan, kada je novih slučajeva bilo 62, dok je u nedelju taj broj iznosio 44.

Dnevni porast uvezenih slučajeva zaraze i dalje je izražen dvocifrenim brojevima, stvarajući zabrinutost vlasti u zemlji.

U toku jučerašnjeg dana potvrđeno je 19 ovakvih slučajeva, a u ponedeljak 43, što predstavlja rekordni porast od početka pandemije. Uvezeni slučajevi, koji su nekada bili glavni izvor zaraze u Južnoj Koreji, u toku prethodnog meseca spali su na ispod deset po danu, kada su vlasti pooštrile provere na aerodromima.

Međutim, broj novoobolelih među ovom kategorijom ponovo je dvocifren od sredine juna, nakon što je došlo do globalnog porasta zaraženih usled ublažavanja mera karantina.

Sporadični klasteri u zemlji i dalje su nastavili da se pojavljuju, najčešće povezani sa religijskim ustanovama i trgovačkim putnicima, uglavnom u Seulu, ali i u drugim delovima zemlje.

Nadležni organi su potvrdili da Južna Koreja radi na razvoju terapije krvnom plazmom u cilju lečenja osoba zaraženih koronavirusom. Očekuje se da će izrada ove terapije biti okončana u toku ove godine i da bi klinička ispitivanja mogla da počnu najranije u septembru. Osim toga, u toku je izrada i vakcine protiv kovid 19, čija bi masovna proizvodnja trebalo da otpočne do kraja sledeće godine.

U zemlji je od početka pandemije sprovedeno 1.420.616 testova na koronavirus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.