Izvor: RTS, 18.Sep.2021, 08:51

Klačar o dijalogu uz posredovanje EP: Neće biti sveobuhvatnog dogovora, moguć parcijalni kompromis

Programski direktor Cesida Bojan Klačar kaže za RTS da je u međustranačkom dijalogu uz posredstvo evropskih parlamentaraca reč o dva različita koncepta – vladajući žele da postojeće institucije kontrolišu sledeće izbore, dok je namera opozicije da se uvedu neka nova tela i radikalnija politička rešenja. Izvesno je da se neće doći do sveobuhvatnog dogovora, ocenjuje Klačar i dodaje da je moguć parcijalni kompromis stranaka koje nastavljaju dijalog i stranaka vlasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Bojan Klačar je u Dnevniku RTS-a, povodom međustranačkog dijaloga uz posredstvo stranaca, ocenio da je bilo blago iznenađenje što je deo opozicije napustio razgovor, jer su to uradili iznenada. "To pokazuje koliko se teško dolazi do kompromisa", ističe Klačar.

Ključni problem je, smatra Klačar, to što ne postoji razumevanje ključnih političkih aktera iz vlasti i opozicije, jer nemaju poverenja jedni u druge.
"Ovde se radi o dva različita koncepta. Vladajuća stranka preferira koncept prema kome će postojeće institucije i postojeći okvir kontrolisati i sledeće izbore. Intencija opozicije jeste da se uvedu neka nova tela, radikalnija politička rešenja, i da se ceo proces reguliše kroz neku vrstu leks specijalisa", objasnio je Klačar.
Što se tiče evroparlamentaraca, programski direktor Cesida napominje da je njihova pozicija specifična.
"Nije realno da oni donesu oktroisana rešenja, već je realno da donesu dokument koji je polazna osnova za rešenje", smatra Klačar.
Kada je reč o zahtevima opozicije u vezi sa medijima, od kojih neki ne postoje u EU – posebno kada je reč o kontroli uređivanja javnih servisa, Klačar ocenjuje da su ti zahtevi od početka bili nerealni, ne samo što to ne postoji u drugim državama, već i zato što se na neki način traži zaobilaženje zakonskih procedura kada se zahtevaju promene u rukovodstvu RTS-a.
"Ono što jeste opravdan zahtev, jeste da dođe do balansiranije scene i da Regulatorno telo za elektronske medije aktivnije i posvećenije obavlja svoj posao, kao i zahtev da se donesu novi planovi koji bi pokrili ponašanje privatnih emitera", ocenio je Klačar.
Smatra da je jučerašnji potez bio korak unazad i da je izvesno da se neće doći do sveobuhvatnog kompromisa.
Ono što sada može da se desi jeste parcijalni kompromis strana koje su ostale i stranaka vlasti, zaključuje programski direktor Cesida.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Klačar: Neće biti sveobuhvatnog dogovora, moguć parcijalni kompromis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2021

Programski direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je danas da je u međustranačkom dijalogu uz posredstvo evropskih parlamentaraca reč o dva različita koncepta - vladajući žele da postojeće institucije kontrolišu sledeće izbore, dok je namera opozicije da se uvedu neka nova tela i radikalnija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.