Poslanici iz Grupe prijateljstva sa francuskim ambasadorom Košarom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 15:29

Poslanici iz Grupe prijateljstva sa francuskim ambasadorom Košarom

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom razgovarali su danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom, a Dubravka Filipovski ukazala je na tradicionalno prijateljstvo dve zemlje, koje je tokom istorije prošlo kroz razne faze i uspevalo da odoli raznim izazovima i iskušenjima.

Dodala je da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu i da jasno pokazuje svoju evropsku orijentaciju.

"Svesni smo nedvosmislene podrške koju Francuska pruža Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u procesu evrointegracija", navela je Filipovski i istakla da su evropske integracije i dalje glavni prioritet Srbije.

Dodala je da je Srbija spremna da posle otvaranja klastera 1 i 4, otvori i klaster 3 u pregovaračkom procesu i izrazila nadu da će se proces proširenja nesmetano nastaviti u narednom periodu.

Bilo je reči i o regionalnoj saradnji kojoj Srbija posvećuje posebnu pažnju, kao i o ekonomskoj saradnji dvaju zemalja, koju najbolje ilustruje cifra od 1,1 milijardu evra spoljnotrgovinskog prometa.

Košar je naglasio veliku zainteresovanost francuskih preduzeća da rade u Srbiji i naveo da su pored potpisanog ugovora sa francuskom kompanijom "Vansi" o koncesiji aerodroma "Nikola Tesla", izgradnje metroa, interesovanje za investiranje u Srbiji pokazala i francuska preduzeća koja se bave zaštitom životne sredine.

Ukazao je na odličnu bilateralnu saradnju a kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije, istakao da će Francuska dati punu podršku Srbiji na tom putu.

Kisić i ambasador Francuske o saradnji u oblasti rada i socijalnih pitanja

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević razgovarala je sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom o perspektivama saradnje dve zemlje u oblastima koje su u nadležnosti resornog ministarstva.

Kisić Tepavčević je istakla da su odnosi dve zemlje na izuzetnom nivou i naglasila da je Francuska jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera naše zemlje.

Govoreći o evropskim integracijama, ministarka je navela da očekuje da će Srbija tokom francuskog predsedavanja Savetom EU imati dalju podršku na njenom evropskom putu, izrazivši nadu da će se steći uslovi da se ove godine otvori Klaster 3, u kojem se nalazi pregovaračko poglavlje 19 - socijalna politika i zapošljavanje.

Košar je podsetio na to da će jedan od prioriteta Francuske tokom predsedavanja Savetom EU biti Zapadni Balkan, uz ocenu sa je Srbija vredno radila na otvaranju novih klastera i da će Francuska nastaviti snažno da podržava započete reforme u Srbiji, kao i njen evropski put.

Sagovornici su ocenili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima iz nadležnosti Ministarstva i da će se u narednom periodu razgovarati o zajedničkim aktivnostima koje bi bile od obostranog interesa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.