Kisić Tepavčević: Za mere smo koje daju rezultate; prenos vazduhom se ne može u potpunosti isključiti

Izvor: B92, 18.Jul.2020, 09:49

Kisić Tepavčević: Za mere smo koje daju rezultate; prenos vazduhom se ne može u potpunosti isključiti

Dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da je situacija u Srbiji i dalje nestabilna, sa velikim brojem obolelih od virusa i potencijalnim rezervoarima zaraze.

"Brojevi ukazuju na značajnu raširenost i transmisiju. Sada više nego ikad treba da damo sve od sebe da zaustavimo njegov put", isktakla je Kisić Tepavčević, napominjujući da je neophodno vreme da bi donete mere dale rezultate.

Širom sveta postoji nepoštovanje mera, objašnjava ona.

"Čitav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svet je očekivao da će ovaj virus da se ponaša kao drugi ovakvi virusi. Svi su razmišaljali o jeseni. O merama znamo od samog početka, pokazuje veliki broj ispitivanja i iskustva širom sveta da su mere itekako efikasne. Možda misle da nisu praktične, ali nije skupo, možemo da šijemo maske, peremo, a nije ni teško primenljivo."

"Niko od nas nije apriori za neke najrestriktivnije mere, nego one koje daju najviše efekta i dobrobiti našem stanovništvu. Mere zatvaranja se nisu pokazale dobro u mnogim zemljama sveta. U svakom slučaju, prati se na svakodnevnom nivou šta se sve može uraditi. Ako gledate sve strategije širom sveta, videćete da su one sve iste."

Mlađa populacije nije osetljivija, nego se samo više izlaže, 65 odsto je u uzrasnoj grupi 20-49 godina, objasnila je ona sve veći broj oboljevanja mladih.

"To pokazuje koja populacija najmanje preventivnih mera primenjuje. Ostaje to da ukoliko se inficira osoba starija od 65 godina, ili ima hroničnih oboljenja veća su verovatnoća teži oblici."

Da li se kovid 19 prenosi vazduhom?

"Dominantni put je kapljični, on spada u direktan. Osoba koja u sebi ima virus kada kija, kašlje, peva, sa sekretom u respiratornim putem prenosi virus. Ukoliko padne na respiratorni trakt ili oko zaražava. Ukoliko kapljice ne pogode - isparava ili pada na tlo i pomeša se sa prašinom. Da li će neki prouzrokovač zarazne bolesti prenosi vazduhom zavisi od toga da li je otporan na spoljnu sredinu. Ovaj virus, apsolutno je da je kapljični virus dominantni virus. Vazduh se ne može u potpunosti isključiti", objasnila je ona.

Nama je bitno kako da sprečimo da se inficiramo mi i sprečimo infekciju, napomenula je ona.

"Svaki novi dan imamo potvrđenih loboratorijski par stotina sluačejva zarate, uzimamo i obzir i veliki broj potencijalnih rezervoara, koji se broji u hiljadima. Mi da nismo primenili ovakve mere, sigurno da bi broj bio višestruko veći. Ne treba da bude pdatak koji nas vodi, ali jeste značajan podatak i da treba da primenjujemo mere u značajnom procentu."

Apeluje na stanovnike da prihvate da su neophodna karika u ovoj borbi.

"Zasad imamo stagnaciju, ali u narednim danima očekujemo postepen pad. Jedini cilj je da nemamo uopšte obolelih, i da nemamo virus uopšte u populaciji", istakla je Kisić Tepavčević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.