Kisić Tepavčević: Uskoro će biti više testiranja

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2020, 10:37

Kisić Tepavčević: Uskoro će biti više testiranja

Zamenica direktora Instituta Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević, rekla je da se dnevno testira 1000 osoba, a da će uskoro taj broj biti veći.

Govoreći na redovnoj konferencije za novinare o broju zdravstvenih radnika koji su zaraženi, navela je da je u Opštoj bolnici u Valjevu 11 osoba pozitivno na virus korona, da se 188 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i još uvek nisu testirane, a biće testirane kada istekne period kućne izolacije. Ukupan broj zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << radnika u toj bolnici iznosi 1241.

"Kad je Ćuprija u pitanju 40 zdravstvenih radnika je pozitivno, sedam njih hospitalizovano", navela je i dodala da je ukupno 880 zaposlenih.

Navela je i da podaci o osobama ne mogu da se sakriju, niti bilo ko ima potrebu za tim, ali se dešava da ne znaju tačne brojeve zato što su angažovani i na drugim zadacima, pa ne saznaju odmah.

Kisić Tepavčević: Obećavajuće što rast broja novoobolelih nije strmoglav

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je "obećavajuće" što rast broja novoobolelih od koronavirusa u Srbiji nije "strmoglav" kao u drugim zemljama.

Navodeći da će za "nedelju ili dve" Srbija biti u periodu kada je u drugim zemljama dostignut vrhunac epidemije, ona je za TV Prva kazala da prazne ulice gradova Srbije zbog produženog policijskog časa "obećavaju".

"Svaki dan je priča za sebe. Najveći broj građana se ponaša odgovorno i efekti će se videti ako nastavimo ovako da se ponašamo svakog dana", kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Po njenim rečima, iskustvo iz kineskog grada Vuhan u kom je počela epidemija, pokazuje da mere koje se sprovode u Srbiji imaju "itekako efekta".

"Oni su nam na primeru dobre prakse pokazali kako treba raditi a mi želimo da učimo od najboljih", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da se ključna stvar koju su srpski lekari naučili od kineskih stručnjaka tiče načina organizacije u teškim trenucima.

"Naučili su nas kako se najbolje organizovati u ovim okolnostima, kako da ne čekamo poslednje momente kad nemamo izbora već da budemo unapred spremni za svaki mogući scenario", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je izrazila nadu da će toplo vreme koje se očekuje u narednom periodu nepovoljno delovati na virus, ali i dodala ključno za suzbijanje epidemije ostaje socijalno distanciranje.

Navela je i da postoje zdravstvene ustanove u Srbiji u kojima ima inficiranih medicinskih radnika ali i da su svi zaraženi izolovani.

"Među tim ustanovama je i GAK Narodni front ali sve kolege koji su nosioci ili za koje se sumnja da su nosioci, nisu na svojim radnim mestima i izolovani su pa je maksimalno smanjen rizik od prenošenja infekcije", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.