Kisić: Ove godine za unapređenje položaja OSI 250 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2021, 15:43

Kisić: Ove godine za unapređenje položaja OSI 250 miliona dinara

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja fokusirano je na omogućavanje jednakih prava za ranjive kategorije, među kojima su osobe sa invaliditetom (OSI), poručila je danas resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica.

Ona je u Palati Srbija, gde su uručene nagrade dobitnicima na Konkursu "J=DNAKI" i foto-konkursu "Srbija bez barijera", rekla da je ove godine za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << putem konkursa obezbeđeno 250 miliona dinara.

Navela je i da je Ministarstvo danas raspisalo Javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u ukupnom iznosu od 175 miliona dinara.

Ministarstvo će, kaže Kisić Tepavčević, podržati rad 33 saveza sa 513 lokalnih organizacija u sastavu, čime će se, navodi, obezbediti uključivanje velikog broja osoba sa invaliditetom u različite inkluzivne programe i aktivnosti.

"Sve naše aktivnosti usmerene su na stvaranje jednakih socijalnih mogućnosti i prava za sve građane, a posebno smo fokusirani na omogućavanje jednakih prava za ranjive kategorije. U narednom periodu učinićemo sve da pokažemo da je Srbija bez barijera", rekla je Kisić novinarima.

Priznanja i laptop računari otišli su u ruke Milici Veljković, članici Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Novog Sada, Sanji Marković - članici Udruženja distrofičara Beograda, kao i Momčilu Stanojeviću, saradniku Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Nagrađena je i Slavica Zorić, predsednica Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga.

Najbolji na foto konkursu, čiji je cilj podizanje svesti o inkluzivnom razvoju i otklanjanju barijera uzrokovanim diskriminatornim stavovima prema osobama sa invaliditetom, jesu Aleksandar Radišić sa Zlatibora i Kristina Grbović iz Čačka.

Grbović, koja je članica Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, poručila je u ime nagrađenih, da nagrade za njih predstavljaju veliki podsticaj i izrazila zahvalnost Ministarstvu na podršci.

Navela je da njena fotografija predstavlja trenutak iz svakodnevnog života sa njenom petogodišnjom ćerkom Magdalenom, te ukazala da je želela da kroz nju pošalje poruku da je roditeljstvo sa i bez invaliditeta podjednako lepo.

Zajedničkim zalaganjem Ministarstva, Uprave za zajedničke poslove republičkih organa i NOOIS-a prvi put na ulazu u Palatu Srbija, na istočnom krilu, postavljena su vrata prilagođena osobama sa invaliditetom, sa rampom za kolica i mlaznicama koje obuhvataju dezinfekciju invalidskih kolica.

Vrata su opremljena zvučnom i svetlosnom signalizacijom, tako da su pristupačna za slepe i gluve osobe.

V.d. direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Dejan Matić rekao je da svi zajedno možemo da pokažemo da Srbija nema barijera, te da će i ubuduće podržati takve projekte, u cilju jednakih mogućnosti za sve.

Veći broj timova uključen kao pomoć OSI u vakcinaciji

Ministarka Kisić Tepavčević je izjavila da je angažovan veći broj timova koji obilaze osobe sa invaliditetom (OSI) u njihovim domovima i pružaju pomoć po pitanju vakcinacije.

Kisić Tepavčević je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da je resorno ministarstvo nameravalo da organizuje vakcinaciju za tu ranjivu kategoriju ljudi, ali i istakla da odluka nije mogla da se donese jednoglasno.

"To je jedna heterogena grupa sa različitim komorbiditetima i stanjima koji su doveli do određenog stepena invaliditeta. Nismo tu odluku mogli da objedinjeno donesemo, ali prilikom samog prijavljivanja za vakcinaciju postoji deo gde se navodi da li je potrebna asistencija", objasnila je Kisić.

Kaže i da je bilo slučajeva kada su se osobe sa invaliditetom prijavljivale za vakcinu, ali su čekale duže da je prime, dodajući da je Ministarstvo reagovalo za svaki takav pojedinačni slučaj.

"Sada vidimo da to ide mnogo bolje i brže. Imamo one koji su usmereni na vakcinaciju upravo ove grupe naših građana", rekla je Kisić.

Mere u gerontološkim centrima dale rezultat

Mere u gerontolškim centrima donele su rezultat u borbi protiv virusa korona, izjavila je Kisić Tepavčević.

Ona je poručila da je u gerontološkim centrima zabeležen pad učestalosti obolevanja od virusa.

"Od početka godine je povoljnija epidemiološka situacija i od prvog dana kada smo započeli vakcinaciju to su nam bile prioritetne grupe. Značajan broj osoba u gerontološkim centrima je dobio obe doze vakcine protiv kovida", rekla je Kisić odgovarajući na pitanje novinara.

Podsetila je da su od pre dve nedelje počele posete u strogo kontrolisanim uslovima.

"Tu ne možemo da budemo mnogo fleksibilni, imamo preporuke kada su moguće posete njihovih srodnika. Takođe, izradili smo preporuke za izlazak u određenom vremenskom intervalu za sve korisnike koji su dobili obe doze vakcine. Moramo da budemo izuzetno oprezni", poručila je Kisić.

Istakla je da je ponosna na strpljenje i odgovornost koje su pokazali štićenici u staračkim domovima.

"Ovde vidimo da su mere dale efekte, pogotovo što gerontološke centre snabdevamo i antigenskim testovima, što je značajno doprinelo poboljšanju situacije", rekla je ona.

U prilog ide i toplo vreme, tako da će posete biti moguće i na otvorenom, dodala je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OGLASILA SE DARIJA KISIĆ: Mere u staračkim domovima urodile plodom, manje obolelih od korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2021

Istakla je da je ponosna na strpljenje i odgovornost koje su pokazali štićenici u staračkim domovima..Mere u gerontolškim centrima donele su rezultat u borbi protiv virusa korona, izjavila je danas ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević...Ona je u Palati Srbija, gde su uručene nagrade dobitnicima...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Darija Kisić Tepavčević: Prioritet su jednaka prava za sve

Izvor: Danas, 01.Mar.2021

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas u Palati Srbija da su jednaka prava i mogućnosti za sve jedan od prioriteta rada ministarstva koje vodi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.