Ako želite da budete bogati napravite puteve: To je kineski plan za smanjenje siromaštva

Izvor: B92, 22.Sep.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako želite da budete bogati napravite puteve: To je kineski plan za smanjenje siromaštva

Peking -- Želite li da budete bogati prvo izgradite puteve, čuvena je kineska izreka i u toj zemlji se i ponašaju u skladu s njom.

Oni su, naime, izgradili puteve do svakog sela, kako bi smanjili siromaštvo.

Prema zvaničnim podacima, Kina ima 700.000 sela koja se prostiru na površini od 9,6 miliona kvadratnih kilometara.

Bilo da su u ravnicama, planinama, pustinjama ili u šumskim predelima čak 99,98 odsto ovih sela sada ima pristup putevima, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija Xinhua.net.

Kako su uspeli u tome?

Sve je počelo 1978. godine kada barem polovina kineskih sela nije imala puteve. A onda se za 40 godina ukupna dužina seoskih puteva u Kini povećala za gotovo šest puta.

Kineske vlasti smatraju da je izgradnja puteva jedan od glavnih načina za smanjenje stope siromaštva u ruralnoj Kini.

Oko 67 procenata kineske zemlje čine planine, visoravni ili brda.

U Kini se u proseku gradi 700 metara novih brzih puteva svakog sata. Kina je takođe dom najvećih i najsloženijih projekata tunela i mostova na svetu.

U ruralnoj Kini jaka kiša i drugi vremenski razlozi mogu prouzrokovati štetu na putevima. Zbog toga su asfaltirani putevi toliko važni.

Od 2013. do 2017. godine centralna vlada potrošila je 400 milijardi juana na ruralne puteve. Većina tog finansiranja ide za izgradnju i popravku puteva u siromašnim područjima.

Kako je ruralnim putevima potrebno stalno održavanje, lokalne samouprave moraju obezbediti sredstva. Za kvalitet puteva snose odgovornost doživotno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"AKO ŽELITE DA BUDETE BOGATI, IZGRADITE PUTEVE" Da bi smanjili siromaštvo KINEZI napravili puteve do 700.000 sela

Izvor: Blic, 22.Sep.2019

Želite li da budete bogati prvo izgradite puteve, čuvena je kineska izreka i u toj zemlji se i ponašaju u skladu s njom. Oni su, naime, izgradili puteve do svakog sela, kako bi smanjili siromaštvo.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.