Izvor: B92, 20.Jun.2021, 16:31

Kina, žene i mizoginija: Galerija u Šangaju obustavila izložbu "Od ružne do ružnije"

Umetnik izazvao bes žena u Kini zbog izložbe za koju su mnogi rekli da je uvredljiva.

Umetnička galerija u kineskom gradu Šangaju izvinila se zbog promocije izložbe koja je rangirala slike žena od "najlepših do najružnijih".

Video delo "Ružne i ružnije", muškog umetnika Song Ta, predstavljalo je oko 5.000 fotografija i snimaka žena u stvarnom životu u univerzitetskom centru.

Umetnik ih je zatim rangirao prema tome koliko su mu privlačne.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Na društvenim mrežama mnogi su negodovali posle čega je galerija u Šangaju saopštila da je uklonila izložbu.

"Posle kritika, ponovo smo procenili sadržaj ovog umetničkog dela i umetnikovo objašnjenje i utvrdili smo da se u njemu ne poštuju žene.

"Dodatno, način na koji je video snimljen narušava privatnost", saopštio je muzej na kineskoj društvenoj mreži Veibo.

"Kao muzej koji podržava različitost, ovo ćemo shvatiti kao upozorenje, raditi na poboljšanjima i prema svima se odnositi sa empatijom", dodao je muzej savremene umetnosti.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.