Kina otvara severnu stranu Mont Everesta za 38 planinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2021, 09:17

Kina otvara severnu stranu Mont Everesta za 38 planinara

Kina je otvorila severnu stranu Mont Everesta za 38 planinara koji će biti testirani na kovid-19 i moraće da održavaju distancu tokom penjanja na najviši vrh na svetu, preneo je AP.

Nepal i Kina su zatvorili planinu za strane penjače zbog pandemije, a Nepal je ove sezone ipak dozvolio strancima da se penju, uprkos porastu broja obolelih, i najmanje jedan alpinista, Norvežanin, je potvrdio prošlog meseca da se zarazio kovidom-19.

Nepalski aplinisti su negirali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izbilo bilo kakvo žarište na planini, citirajući da su prijavljeni samo slučajevi visinske bolesti i ostalih simptoma povezanih sa hladnim, oštrim uslovima gde su bili zbijeni jedni uz druge u šatorima.

Ove nedelje, Nepal je obustavio sve letove kao deo striktnih mera Katmandua zbog suzbijanja širenja korona virusa.

Sa druge strane, Kina, gde je u velikoj meri zaustavljena lokalna transmisija, održala je restriktivne mere, kao što su zdravstvene provere i u stanju je privravnosti kada je reč o "uvezenim" kovid-19 slučajevima.

Planinari koji su dobili kineske dozvole za penjanje na Mont Everest, moraju da dođu iz kineskih delova i da pokažu da su zdravi, pre nego što krenu u pohod na vrh, naveli su danas kineski državni mediji.

Oni će morati da prolaze kroz redovne provere telesne temperature, da koriste kiseonik iz boce i da budu na četiri metara od narednog alpiniste.

Podeliće im se maske, toplomeri i sredstvo za dezinfekciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.