Kina: Izvršena smrtna kazna nad dadiljom zbog podmetanja požara

Izvor: B92, 21.Sep.2018, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Izvršena smrtna kazna nad dadiljom zbog podmetanja požara

Dadilja koja je izazvala požar u kome su stradali majka i troje dece koje je čuvala.

Dadilja u Kini je pogubljena pošto je namerno izazvala požar u kome je stradala jedna majka i njenih troje dece u gradu Hangdžou. Mo Huanjing (35) je osuđena u februaru.

Ona je navodno imala značajne kockarske dugove i nadala se da će "spasavanjem" iz plamena porodicu ubediti da joj da više novca za čuvanje dece.

Umesto toga, vatra koja je izbila u stanu na 18. spratu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usmrtila je Žu Ksiožen i njenih troje dece, koji su imali šest, devet i jedanaest godina.

Lin Šengbin, njen suprug i otac dece, je bio na poslu u vreme nesreće u junu 2017.

Mo, koja je upaljačem zapalila vatru u dnevnoj sobi, je pobegla.

Lin je poručio da je pravda zadovoljena, da će "put koji je pred njim biti još teži" i na mreži podelio fotografiju grobnice supruge i dece.

Više od 108.000 korisnika ove društvene mreže je prokomentarisalo post. Mnogi su rekli da su i oni zaplakali i poželeli mu mir i zdravlje.

Slučaj zauzima mesto u nacionalnim medijima u Kini od kada se dogodio, delom zbog tvrdnji da su vatrogasci loše reagovali.

Vatrogasne brigade odbacuju te tvrdnje, prebacujući krivicu na loš pritisak vode i lošu protivpožarnu zaštitu u zgradi.

Tragična priroda zločina učinila je "slučaj podmetanja požara" popularnim među advokatima koji se bore protiv smrtne kazne u Kini.

Veruje se da Kina izvrši više smrtnih kazni godišnje nego bilo koja druga zemlja, ali broj slučajeva je tajna. Grupa za ljudska prava Amnesti internešnal navodi da je reč o hiljadama - što je više od svih ostalih zemalja zajedno.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina: Izvršena smrtna kazna nad dadiljom zbog podmetanja požara

Izvor: Radio 021, 21.Sep.2018

Dadilja koja je izazvala požar u kome su stradali majka i troje dece koje je čuvala...VCG via Getty ImagesPožar koji je izazvala dadilja usmrtio je četiri osobe..Dadilja u Kini je pogubljena pošto je namerno izazvala požar u kome je stradala jedna majka i njenih troje dece u gradu Hangdžou. Mo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.