Kina dva puta testirala svemirsko hiperskonično oružje

Izvor: B92, 24.Okt.2021, 10:42

Kina dva puta testirala svemirsko hiperskonično oružje

Peking -- Dva puta tokom proteklog leta kineska vojska je testirala svemirske hiperskonične rakete.

Rakete su programirane da obiđu krug oko planete pre nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju.

U razgovoru sa novinarom Fajnenšel Tajmsa dobro upućeni izvor iz obaveštajne zajednice tvrdi da je tokom prvog testiranja raketa promašila cilj za oko 40 kilometara, prenosi BBC. Dok su neki američki političari i komentatori bili uznemireni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očiglednim napretkom Kine, Peking je demantovao izveštaje o probama insistirajući da je u pitanju testiranje svemirske letelice za višekratnu upotrebu. Poricanje Kine je "zamagljivanje istine", ukazao je Džefri Luis, direktor Programa za neširenje naoružanja istočne Azije na Institutu za mecjunarodne studije u Montereju u Kaliforniji, jer su informacije o testiranju potvrdili i američki zvaničnici. On ukazuje da je tvrdnja da je Kina testirala orbitalni sistem za bombardovanje (FOB) „tehnički verodostojna i strateški opravdana za Peking“ iako, kako kaže FOB sistemi nisu novi. Ideju o oružju koje ulazi u delimičnu orbitu oko Zemlje da bi iznenada pogodilo mete iz neočekivanog pravca prvi sproveo Sovjetski Savez tokom Hladnog rata, ali po svemu sudeći, sada je ponovo oživljava Kina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.