Kina: Novi voz na Putu svile skratio putovanje za 20 dana

Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Novi voz na Putu svile skratio putovanje za 20 dana

SIAN – Redovan teretni voz koji povezuje grad Sian, na severozapadu Kine, sa Almatom, u Kazahstanu, krenuo je danas na šestodnevno putovanje od 3.866 kilometara.

Novi voz skraćuje prevoz na toj liniji za više od 20 dana, saopštila je kineska želznica.

Teretni voz će između dva grada zimi ići dvaput msečno, a leti triput.

Voz čini 90 vagona, a u prvom transportu su mašinski delovi, rudarski eksploziv, industrijska so i staklo.

Uspostavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je još jedna teretna linija iz Siana na kojoj će prvi voz od 49 vagona s opremom za bušenje tla krenuti sutra, i deset dana kasnije stići na odredište u Žemu, u Kazahstanu, pošto pređe 5.027 kilometara.

Kineska želznica planira da otvori i liniju dugačku 9.850 kilometara, od Siana do Roterdama, u Holandiji, i liniju od 7.251 kilometra, od Siana do Moskve.

Nove tretne linije trebalo bi da podstaknu trgovinu zapadnih regiona Kine sa ekonomskim pojasom duž „Puta svile” i sa drugim zemljama Srednje Azije i sa još udaljenijim regionima.

Sian koji se nekada zvao Čangan, bio je polazište karavana na „Putu svile” - prastaroj kopnenoj trgovačkoj vezi Kine i Stredozemlja.

Beta

objavljeno: 28.11.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.