Kim grmi: Ne valja

Izvor: B92, 18.Maj.2022, 07:54

Kim "grmi": Ne valja

Pjongjang -- Severnokorejski lider Kim Džong Un ocenio je danas da je nezreo odgovor zemlje na prvu potvrdjenu epidemiju koronavirusa.

On je optužio vladine zvaničnike za neadekvatan i inertan odgovor, izvestili su danas državni mediji.

Severna Koreja je registrovala još 232.880 ljudi sa simptomima groznice i još šest smrtnih slučajeva nakon što je zemlja potvrdila epidemiju koronavirusa prošle nedelje, prenosi agencija Rojters.

Predsedavajući sastankom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politbiroa vladajuće Radničke partije, Kim je rekao da je "nezrelost državnog kapaciteta da se nosi sa krizom povećala složenost i teškoće u borbi protiv pandemije", navodi državna agencija KCNA.

Od svog prvog priznanja izbijanja epidemije kovida-19, Severna Koreja je registrovala 1,72 miliona pacijenata sa simptomima groznice, uključujući 62 smrtna slučaja do sada.

Međutim, država je takođe saopštila da situacija sa virusom u zemlji dobija "povoljan zaokret", dodajući da se na partijskom sastanku razgovaralo o "održavanju dobrih šansi na sveukupnom frontu prevencije epidemije".

U izveštaju nije precizirano na osnovu čega se došlo došao do tako pozitivne ocene, navodi Rojters.

Zemlja nije još uvek započela masovnu vakcinaciju i ima ograničene mogućnosti testiranja na virus, zbog čega su mnogi stručnjaci zabrinuti da će možda biti teško da se proceni koliko se široko i brzo bolest širi.

Prema navodima agencije KCNA, Severna Koreja se zalagala za bolje rukovanje "sakupljanjem, transportom i testiranjem uzoraka od onih osoba sa groznicom, uz postavljanje dodatnih karantinskih objekata".

KCNA je takođe izvestila da su zdravstveni zvaničnici razvili vodič za lečenje kovida-19.

Zvaničnici i istraživači su pojačali napore na "masovnom razvoju i proizvodnji lekova efikasnih u lečenju virusne infekcije i uspostavljanju racionalnije dijagnoze i metoda lečenja", ali agencija nije dala detalje o kojim lekovima je reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.