Kikindski učenici nagrađeni za patent GPS lokator za bicikl

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikindski učenici nagrađeni za patent GPS lokator za bicikl

Učenici trećeg razreda Tehničke škole u Kikindi pobedili su na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju za srednjoškolce i studente, koje je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kikindski učenici nagrađeni su za patent GPS lokator za bicikl.

Na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju resornog ministarstva, učenici smera elektrotehničar računara Tehničke škole u Kikindi osvojili su prvo mesto za najbolju srednjoškolsku i studentsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << inovaciju – GPS lokator za bicikl. Uz nadu da će se ovaj patent usavrštiti i usvojiti, nagrađeni učenici se nadaju da će od toga nastati proizvod kojim se kradljivcima bicikala ne piše dobro.

Igor Kajla, učenik Tehničke škole Kikinda kaže:

''Drugu Milošu je ukraden bicikl, tako da smo došli na ideju da napravimo uređaj i u saradnji sa profesorima Draganom Odžićem i Milanom Živićem osmilsili smo šemu, a kasnije i patentirali uređaj''.

''Ueđaj ćemo usavršiti i od njega želimo u budućnosti da napravimo smart bicikl sa puno funkcija'', napominje Miloš Rajtarov, učenik Tehničke škole Kikinda.

''Daje nam podršku za buduće projekte kao pečat koji potvrđuje da smo mi sposobni da radimo mnogo više i znatno bolje'', kaže Nenad Tepavac, učenik Tehničke škole Kikinda.

GPS lokator na biciklu nije novost u svetu tehnologije, ali su učenici uz pomoć mentora patent usavršili, a imaju i nameru da ga pretvore u malu konzolu na biciklu. Na taj način, vozač će bukvalno imati računar instaliran u ram bicikla, koji će se pratiti preko mobilnog telefona.

Dragan Odžić, profesor objašnjava:

''Oni su odlučili da ovaj uređaj unaprede i da od njega nastane pametan bicikl. Prosto živimo u svetu pametnih uređaja, a oni prate te trendove i nemojte da se začudite ako naši učenici uskoro osvoje i nagradu za pametan bicikl''.

Kikindski GPS lokator za bicikl trebalo bi da spreči krađu bicikala u budućnosti. Jeftiniji je od konkurencije, skuplji modeli su u inostranstvu, tako da je pred našom decom svetla budućnost i kako i sami kažu granice ne postoje. Izgleda da je došao red na pametne bicikle.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.