Kikinda: Popuštanje mera kao najava vraćanja u normalnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2021, 13:42

Kikinda: Popuštanje mera kao najava vraćanja u normalnost

Bolja epidemiološke situacije u Srbiji stvorila je uslove da se restriktivne mere, bar donekle ublaže. Te relaksiranije mera posebno znače zaposlenima u oblasti ugostiteljstva, hotelijerima, kao i turističkim radnicima. Proveravali smo - kako su tešku godinu za nama pregurali kikindski ugostitelji i turistički radnici i da li su najnovija popuštanja najava vraćanja u - normalnost.

Već duže od godinu dana prilagođavamo se pandemijskim uslovima života, pa je svaki razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za optimizam - dobrodošao. A optimizam je bio posebno važan za zaposlene u ugostiteljskoj branši koja je pretrpela velike gubitke, pa je svako popuštanje mera način da se opstane.

“Ima puno ugostiteljskih lokala koji nemaju bašte, za njih sigurno da znači puno. Mi, u principu samo molimo Boga za lepo vreme , da možemno da iskoristimo kapacitete. Izgubili smo, nažalost previše, da u narednih gopdinu dana sve nećemo moći rrešimo, ali, opet, nadamo se najboljem”, rekla je Olivera Petrov, vlasnica ugostiteljskog objekta u Kikindi,

Popuštanje mera oseti se i po interesovanju građana za letnje odmore. Zaposleni u kikindskim turističkim agencijama kažu da se ovih dana oseti da sezona konačno počinje:

“I ovo nas posebno raduje, i nas i naše putnike koji već zovu. Zovu nas, kao da smo krizni štab, pitaju kada se otvaraju restorani, spremni su svi kao zapete puške da nstavimo tamo gde smo stali. Imamo rezerevacije za leto, ljudi su zaista željni putovanja i da se vrate nekom normalnom životu. To se baš oseti”, rekla je Biljana Gajski, turizmolo.

Još u julu prošle godine, kikindska Gradska uprava donela je set mera kojima se praktično pruža podrška zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu. Smanjenjem cene zakupa poslovnog prostora u vlasništvu Grada za 30, odnosno 50 procenata, kao i odluka da se ne neplaćuje korišćenje javnih površina za postavljanje bašti, subvencionisane su te branše u zaista teškom momentu za poslovanje,

“Za umanjenu naplatu poslovnog prostora, vrednost te subvencije je oko 4,5 miliona dinara. A kada je u pitanju oslobađanje od naplate naknade za zauzimanje javnih površina, to je negde približno 1,5 milion dinara, zaljučno sa 30. aprilom ove godine”, izjavio je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Kako najavljuju u kikindskoj Gradskoj upravi, postoji mogućnost da te mere budu na snazi i nakon 30. juna, što je svakako važan vid podrške održivom radu i poslovanju lokalnih preduzetnika i privrednika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.