Kenija i dalje uz Srbiju, poštuje njen teritorijalni integritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kenija i dalje uz Srbiju, poštuje njen teritorijalni integritet

Kenija i dalje stoji uz Srbiju i podržava njen teritorijalni integritet, potvrdio je danas ponovo predsednik Skupštine Kenije Džastin Muturi posle razgovora u Beogradu s predsednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.

Muturi je kazao da Kenija stoji uz Srbiju kada je reč o sprovođenju rezolucije Saveta bezbednosti UN i neophodnosti da se poštuje teritorijalni integritet, navodeći da dve zemlje imaju prijateljske i bratske odnose još iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Mi ove veze vučemo još iz Pokreta nesvrstanih koji je bio snažan a mnogi su pokušali da ga oslabe, jer su smatrali da će podelom sveta lakše njime i vladati. Cilj moje posete Srbiji jeste da ponovo potvrdim bratske odnose i ponovim podršku Kenije, kao i da kažem da su obe zemlje na istoj strani", rekao je Muturi na konferenciji za novinare.

On je naveo da je reč o uzvratnoj poseti, podsetivši da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković bila u poseti Keniji u februaru ove godine, kada je potpisan Memorandum o saradnji koji se sada sprovodi.

Muturi je Gojkovićevoj i srpskom narodu i vladi čestitao na uspešnoj organizaciji 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) prošle sedmice.

Gojkovićeva je zahvalila što je delegacija Kenije prihvatila poziv da dođe u uzvratnu posetu Srbiji i izrazila zadovoljstvo što se poseta ostvaruje na visokom nivou, jer takvih poseta kroz istoriju bilateralnih odnosa nije bilo.

Ona je ocenila da Srbija obnavlja saradnju s tradicionalnim istorijskim prijateljima, odnosno članicama Pokreta nesvrstanih, te istakla da će Kenija, s obzirom da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, imati u toj organizaciji prijatelja.

Zahvalila je Keniji na poštovanju suvereniteta i integriteta Srbije i što u međunarodnim organizacijama ne podržavaju pokušaje vlasti iz Prištine da postanu članice tih organizacija. Kenija, kako je istakla, poštuje međunarodno pravo, kao i odluke i rezolucije UN.

"Razgovarali smo i o klimatskim promenama. Kenija je usvojila mnogobrojne zakone i u tom smislu može da nam bude uzor, jer Srbija još čeka zakone o klimatskim promenama i o zaštiti životne sredine", rekla je Gojkovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muturi: Odnosi naše dve zemlje su bratski

Izvor: Beta Video, 22.Okt.2019

BEOGRAD - Predsednik Narodne skupštine Parlamenta Kenije Džastin Muturi rekao je danas, u Skupštini Srbije da su odnosi naše dve zemlje bratski navodeći da oni potiču iz vremena nastanka Pokreta nesvrstanih. (CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.