Kažu - prihvatite to, kad prihvatimo - puj pike, ne važi

Izvor: B92, 02.Feb.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kažu - prihvatite to, kad prihvatimo - puj pike, ne važi"

U dijalogu s Prištinom dovedeni smo u situaciju da na jednu stvar kažemo "ne" kako bismo bili proglašeni krivima za sve, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

"Priština se bavi najprljavijom propagandom. Moja poruka Srbima je - nemojte nasesti na provokacije, mir je naš interes", rekao je Vučić.

Premijer je u pauzi sastanka s predstavnicima kosovskih Srba u Raškoj kazao da su predstavnici Prištine tokom "teških razgovora" stalno menjali predloge.

"U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sat vremena neko četiri puta menja predloge koje posle naše saglasnosti opet menja i kaže - puj pike ne važi", izjavio je premijer.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije u Briselu prihvatila sve što je predlagano.

On je ponovio da je među četiri postignuta sporazuma i jedan o Kosovskoj Mitrovici.

"Počinili smo mnoge kompromise kako bismo sačuvali mir za celu Srbiju i njene građane, kao i građane na Kosovu. 8. decembra došlo je do dogovora oko samog mosta u Kosovskoj Mitrovici, u međuvremenu, prištinska delegacija je rekla da oni nisu ovlašćeni da sklapaju taj sporazum i povukli se. Puj pike, ne važi. Ni kosovski zakoni po kojima je taj potporni zid u nadležnosti lokalnine samouprave po njima ne važi", kazao je on.

"Kažu, to što ste prihvatili nije dovoljno i ne važi. Dovedeni smo da na jednu stvar kažemo 'ne' da bismo bili krivi i odgovorni za sve - to smo shvatili, a o Zajednici srpskih opština nismo mogli ni da govorimo", rekao je premijer.

Važno je da sačuvamo mir i to ćemo činiti, ponovio je Vučić, dodajući da su razgovori sinoć u Briselu biti teški, da "ceo dan govore kako ih neko ugrožava - srpska policija i vojska, a gde su one".

Nekome je nečista savest, a nas optužuju za propagandu, primetio je Vučić, a Srbe s Kosova pozvao da budu mirni i ne napuštaju svoja ognjišta, a "mi ćemo se boriti istinom i pravdom".

Ukazao je da jedinice ROSU nikada češće nisu patrolirale srpskim selima.

Vučić je rekao i da neće dozvoliti da strani ambasadori određuju gde će da bude raspoređena naša vojska.

“Srpske vojske i policije na Kosovu nema od 1999, lažu i izmišljaju sve vreme. Bavite se najprljavijom propagandom, najmonstruoznijim lažima. O ZSO nije bilo reči“, rekao je Vučić.

On je još jednom naglasio da je poruka Srbima na Kosovu da ostanu mirni po svaku cenu.

“Da budemo dostojanstveni, da ponosno čuju svoje srpsko ime, da ne napuštaju svoja ognjišta, borićemo se istinom, pravdom. Mir je najvažniji interes Srbije i Srba“, dodao je on.

Vučić je naveo da su na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova izneti određeni zahtevi. Jedan od njih izneo je i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić koji je rekao da Srbi napuste sve kosovske institucije.

“Ja sam ga zamolio i sve ostale sa severa da to ne čine, da poslušaju svoju vladu, da ako imam bilo kakvog ugleda kod njih da to ne čine, da pokušamo da razgovaramo, da svima kažemo da je problem voz koji oni nikad nisu videli. Oni koji su našli mašinovođu teroristu da ide u suprotom smeru. Mi imamo imena, samo smo čuvali krhki mir“, naglasio je on.

Kako je rekao, Srbi sa Kosova ne smeju da nasedaju na provokacije.

“Prihvatili smo sve. Bio je jedan američki predlog, prihvatili smo, pa smo prihvatili predlog EU. Ne postoji niko na svetu ko vam može reći da ovo nije tačno“, naveo je on.

“Angeli Merkel sam objasnio da oni nisu videli voz, ona nije verovala. Rekli juče da ne smemo da govorimo jedni protiv drugih, ja došao ovde, Mustafa i Tači se raspevali."

Na pitanje da li u Srbiji ljudi treba da budu zabrinuti, Vučić je naveo da u Rašku nije došao da "proslavlja Kinesku novu godinu".

Ranije u toku dana predsednik Srbije Tomislav Nikolić hitno se sastao s ambasadorima SAD, Kine i Rusije nakon nove runde dijaloga o Kosovu.

Premijer Aleksandar Vučić zatražio je reakciju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i njenog tima na ponašanje Prištine, podsetivši da su iz EU jasno rekli da će reagovati ako neko prekrši sinoć postignut dogovor.

"Želim da jasno stavi do znanja da je to učinila albanska strana, a sve drugo bi bilo bežanje od odgovornosti", rekao je Vučić novinarima u Raškoj.

On je istakao da, za razliku od gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, ne misli da je EU bila jednostrana, već da su se dešavale čudne stvari i da ni oni "nisu bili načisto šta se dešava".

"Mislim da su pokušali da nam pomognu da sačuvamo mir... Ali to da su svi jednako krivi, to nije moguće", rekao je Vučić.

Evropska unija se jasno i otvoreno stavila na stranu albanske zajednice, izjavio je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

Rakić je novinarima u Raškoj rekao da Srbi nisu besni, već da kod njih postoji strah i da su zabrinuti za svoje porodice i svoje živote.

"Molim premijera da nas zašiti, vaša pozicija je teška, ali i mi smo u bezizlaznoj situaciji", rekao je Rakić i dodao da su Srbi strpljivi ali da i njihovo strpljenje ima granice.

Život Srba južno od Ibra nikad nije bio tezi, rekao je Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera na pres konferenciji koju je premijer Aleksandar Vučić održao u pauzi razgovora s političkim predstanvicima Srba sa KIM.

U ovome sada smo, međutim, probali smo i uradili sve da nađemo rešenje, ali očigledno neko s druge strane nije tražio rešenje, već samo razlog za duge cevi koje sada šalje u srpska sela, rekao je Stojanović.

"Niko nam nije rekao zašto im je poslata ROSU, jer nikada tamo nisu dolazili, ali niko nije želeo da nam kaže", rekao je Stojanović dodajući da su Srbi koji žive južno od Ibra večeras došli u Rašku, "tamo gde najviše verujemo".

On je premijeru zahvalio što je uvek s njima i što im je uvek dostupan i obećao da će narod nastaviti da se bori i da će ostati tamo gde je vekovima živeo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić poručio Srbima: Ne nasedajte na provokacije, hoće da nas proglase krivima za sve!

Izvor: Vesti-online.com, 02.Feb.2017

"U dijalogu sa Prištinom dovedeni smo u situaciju da na jednu stvar kažemo 'ne' kako bismo bili proglašeni krivima za sve", rekao je premijer Aleksandar Vučić u pauzi sastanka sa predstavnicima kosovskih Srba u Raškoj...- Priština se bavi najprljavijom propagandom. Moja poruka Srbima je - nemojte...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.