Kazahstan: Dan žalosti zbog žrtava avionske nesereće

Izvor: B92, 27.Dec.2019, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazahstan: Dan žalosti zbog žrtava avionske nesereće

U Kazahstanu je sutra Dan žalosti zbog avionske nesreće u kojoj je, prema najnovijim informacijama, poginulo najmanje 12 osoba.

Avion kompanije "Bek er", u kom je bilo 98 ljudi, izgubio je visinu nakon poletanja sa međunarodnog aerodroma u Almatiju i probio betonsku ogradu, pre nego što je udario u dvospratnu zgradu.

Aerodrom je objavio da nije došlo do požara i da je odmah posle nesreće počela spasilačka akcija.

Oko 1.000 ljudi nalazi se na mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nesreće koje je prekriveno snegom.

Vreme u Almatiju bilo je vedro, sa blagom temperaturom ispod nule koja je uobičajena u ovo doba godine. Na snimcima se vidi kako se prednji deo porušenog trupa zabio u jednu kuću, dok zadnji deo aviona leži u polju nadomak aerodroma.

Avion je leteo za Nur-Sultan, glavni grad zemlje ranije poznat kao Astana, a u trenutku nesreće u okolini je bila gusta magla

Avion je identifikovan kao Foker-100, srednje veličine. Kompanija koja proizvodi avion bankrotirala je 1996. godine, a proizvodnja Foker-100 zaustavila se sledeće godine. Njegova poslednja potvrda o letu izdata je u maju 2019. godine.

Svi letovi Bek Era i Foker-100 u Kazahstanu obustavljeni su zbog istrage nesreće, saopštile su vlasti te zemlje.

Aerodrom je nastavio da radi, a nakon nesreće je poletelo još nekoliko aviona.

Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev izjavio je da će se odgovorni za pad aviona kompanije Bek Er, koji se srušio jutros u blizini grada Almati, prilikom čega je poginulo najmanje 12 osoba, suočiti sa "teškom kaznom u skladu sa zakonom".

On je to napisao na svom Tviter nalogu, izražavajući saucešće žrtvama i njihovim porodicama.

Tokajev je 28. decembar proglasio državnim danom žalosti i postavio premijera Askara Mamina na čelo komisije za istraživanje nesreće.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da istražuje moguće kršenje pravila bezbednosti na letu sa 93 putnika i pet članova posade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.