Katastrofa u Lučanima, potop u Kraljevu, kritično i u Novom Pazaru VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 03.Jun.2019, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofa u Lučanima, potop u Kraljevu, kritično i u Novom Pazaru VIDEO/FOTO

Lučani -- Selo Viča, u opštini Lučani, skoro potpuno je pod vodom, javlja reporter TV Prve. Spasilačke ekipe su na terenu, ali nije sve stanovništvo sela evakuisano.

Spasilačke ekipe sa mehanizacijom od ranog jutra su na terenu, javlja reporter TV Prve, koji je izjavio da je "šokiran prizorom koji je zatekao". RHMZ je saopštio da se jake padavine očekuju tokom celog dana.

Direktor gradske službe za spasavanje izjavio je da i pored pristigle mehanizacije i spasilačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << timova malo toga može trenutno da se uradi da se priliv vode zaustavi.

Predsednik opštine Lučani kaže da je nekoliko sela pod vodom. Prema njegovim rečima, jaka kiša počela je da pada oko pet časova jutros, a naredba za evakuaciju izdata je u 6.30, međutim, nije sve stanovništvo evakuisano.

Na snimcima TV Prve se vidi ogromna količina vode koja je poplavila celo selo. Ušla je i u kuće. Zatvoren je put Luča - Lučani, kao i državni put ka Kraljevu.

Zbog kiše koja od sinoć ne prestaje na području Kraljeva izlili su se bujučni potoci u Sirči, a poplavljeno je i nekoliko kuća u Sirči i Ribnici.

Proglašena je vanredna situacija za teritoriju grada. U pojedinim delovima Kraljeva palo je između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, a tokom noći i jutra u pojedinim delovima Kraljeva nije bilo ni električne energije.

"Situacija je vrlo loša. Sporedne, iz sporednih ulica kanalizacija ne prima vodu. Šahte ne mogu da prime dovoljno vode, sve se vani levo i desno razlilo. Pune tri, četiri ulice , ne more narod bez čizmi da iziđe da kupi leba. U nekim kućama ušla je i voda", kaže jedan meštanin.

Vanredna situacija proglašena je i u opštini Knić. Više od 1.200 hektara obradivog zemljišta je pod vodom, a zbog obilnih padavina evakuisano je oko 50 domaćinstava. Predsednik te opštine Miroslav Nikolić je naveo da je vanredna situacija proglašena u 36 sela u toj opštini, a ekipe Štaba za vanredne situacije su na terenu.

''U toku je evakuacija stanovnika iz sela Pajsević, a jos skupljamo informacije sa terena iz 33 mesne zajednice'', rekao je Nikolić. Kako kaže, zbog bujičnih voda koje su se slile sa planina Gledić, Rudnik i Kotlenik odnoseći sve pred sobom, pričinjena je velika materijalna šteta ne samo u domaćinstvima, nego i na putnoj infrastrukturi, atarskim putevima, mostovima i vodovodima.

Zbog jake kiše, nabujalih potoka i bujuca sa okolnih brda, reka Dulenka mestimično se izlila i zapretila opštini Rekovac.

"Angažovali smo civilnu zaštitu, preduzeća, stanovništvo, stavili smo džakove sa peskom na kritična mesta i za sada nema opasnosti", rekao je Tanjugu predsednik opštine Aleksandar Đorđević.

Đorđević, koji je i načelnik Sektora za elementrane nepogode opštine, dodao je da su sve institucije u pripravnosti i da će intervenisati ukoliko bude potrebno. U Rekovcu i Levču kiša pada od noćas.

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin – Mehov krš neprohodan je za saobraćaj zbog izlivanja reke Vidrenjak.

Opštinski štab za vanredne situacije je u zasedanju, a ekipe JP "Novi Pazar put", JKP "Gradac", kao i veliki broj građana, već su na terenu.

Prema podacima meteorologa, na području opštine Tutin od sinoć je palo oko 90 litara kiše po metru kvadratnom, a obilne padavine najavljene su i u naredna 24 sata.

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka i u novopazarskom kraju. Reke Jošanica i Raška, kao i bujični potoci, poplavili su više kuća, plodnih oranica i oštetili puteve. Trenutno je najkritičnije u naselju Šutenovac.

Reka Raška preti da se izlije i u samom centru grada, gde je tokom noći bilo problema sa izlivanjem kanalizacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KATASTROFA U LUČANIMA! Sela pod vodom, putevi neprohodni, NISU SVI EVAKUISANI! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2019

Selo Viča, u opštini Lučani, skoro potpuno je pod vodom, javlja reporter TV Prve...Spasilačke ekipe su na terenu, ali nije svo stanovništvo sela evakuisano...Spasilačke ekipe sa mehanizacijom od ranog jutra su na terenu, javlja reporter TV Prve koji je izjavio da je "šokiran prizorom koji je zatekao"...Direktor...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.