Kapetan Dragan osuđen na 15 godina

Izvor: B92, 26.Sep.2017, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina

Split -- Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora pred sudom u Splitu za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Vasiljković je proglašen krivim po dve tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Inače, Vasiljković je prošle nedelje tokom iznošenja završne odbrane odbacio sve navode iz optužnice: "Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niti sam počinio, a niti su se oni dogodili".

On je ceo sudski proces nazvao "opsesivno fašističkim progonom", a na početku procesa prošle godine rekao je da se doživljava kao branitelj domovine Jugoslavije, a ne agresor.

Njegova odbrana je tvrdila da pred sudom u Splitu nije imao nepristrasno i pošteno suđenje, kao i da je imao drugačiji tretman jer je Srbin.

Tužilaštvo je s druge strane tvrdilo da je u sudskom postupku, tokom kojem je ispitano više desetina svedoka, dokazalo sve optužbe, odnosno da je Vasiljković kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja. U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja.

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Danijel Sneden i radio je kao trener golfa, a državljanin je Srbije i Australije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Izvor: Blic, 26.Sep.2017

Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan (62), osuđen je danas u splitskom Županijskom sudu na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, javili su hrvatski mediji...Vasiljković je proglašen krivim za dve tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.