Kandidatkinja za kancelarku najavljuje otpor kineskom prodoru, ali i protivljenje Severnom toku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2021, 15:15

Kandidatkinja za kancelarku najavljuje otpor kineskom prodoru, ali i protivljenje Severnom toku

Vodeća kandidatkinja za poziciju nemačke kancelarke Analena Berbok pozvala je na "dijalog i čvrstinu" prema Kini kada je reč o odbrani demokratskih vrednosti i ljudskih prava.

Kandidatkinja "Zelenih" za poziciju šefa nemačke vlade je za nedeljnik "Frankfurter algemajne zontagcajtung" rekla da bi Evropa trebalo da iskoristi svoju ekonomsku moć da blokira kinesku robu proizvedenu prisilnim radom i izbegne komunikacione tehnologije koje ugrožavaju evropsku bezbednost.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Trenutno smo u nadmetanju između sistema autoritarne moći i sistema liberalnih demokratija", rekla je ona u intervjuu objavljenom u nedelju, koji prenosi AP.

Berbok je investicije Kine u infrastrukturu i energetske mreže od centralne Azije do Evrope okarakterisala kao "brutalnu politiku moći".

"Mi Evropljani ne smemo da se zavaravamo", rekla je Berbok, dodajući da Evropska unija treba da deluje u skladu sa odbranom svojih vrednosti, i da primeni nedavno postignut sporazum o investicijama između Brisela i Pekinga, kako bi se snažnije pozabavila pitanjem Kine koja, kako je rekla, svoju ujgursku manjinu primorava na prisilni rad.

Berbok, koja je diplomirala međunarodno pravo, osvrnula se i na Rusiju, posebno na, kako piše AP, rusku podršku pobunjeničkim grupama u Ukrajini i nedavno nagomilavanje ruskih trupa duž ukrajinske granice.

Podržala je pravo Ukrajine da se prijavi za članstvo u NATO-u i EU, ali je rekla da je "trenutno najvažnije povećati pritisak na Rusiju kako bi se poštovao sporazum iz Minska".

Tim sporazumom nastoji se mirnim putem okončati sukob na istoku Ukrajine sa pobunjenicima, a koji je od 2014. za sobom ostavio najmanje 14.000 mrtvih.

Berbok je kritikovala podršku nemačke vlade podmorskom gasovodu koji ruski prirodni gas doprema do Nemačke.

"Odavno bih povukla političku podršku Severnom toku 2", rekla je ona.

Stranka "Zeleni" poziva na bližu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u odbrani liberalnih vrednosti širom sveta, ali Berbok je predložila da se preispita cilj da članice NATO-a potroše dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, u svetlu hitne potrebe za investiranjem velike sume novca za suzbijanje klimatskih promena.

Berbok je rekla da bi pitanje budućnosti nuklearnog oružja SAD stacioniranog u Evropi moglo ponovo da bude pokrenuto u okviru pregovora o razoružanju između Moskve i Vašingtona.

Anketa koju je u nedelju objavio nedeljnik "Bild am zontag" stavila je "Zelene" tesno ispred bloka unije desnog centra Angele Merkel.

Nemci će 26. septembra birati novi parlament koji će potom glasati ko treba da postane sledeći kancelar zemlje. Merkelova se neće kandidovati za peti mandat.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.