Izvor: RTS, 11.Apr.2021, 16:56

Kancelarija za KiM: Optužbe na račun Save Janjića smišljene da se maskira istina o Dečanima

Optužbe koje su plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti tog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je istragu protiv igumana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina.
Takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se kaže i da se njima, međutim, dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, a ova svetinja proglašava legitimnom metom, jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga.
Od trenutka kada je organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepljeno stanje.
"Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine", ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Zato su, kako se navodi, "apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji".
Zahtev za istragu protiv Save Janjića zbog navodnih "ratnih zločina"Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini tvrdi da bi "u pravnoj državi Sava Janjić trebalo da bude osuđen za ratne zločine", jer navodno "manastir Dečani ne samo da nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom paketu i važećim zakonima uživa eksteritorijalni status".
Pozivajući se na navodne svedoke Odbor saopštava da su "u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i regularnih srpskih snaga, policija i vojska tukli i mučili Albance uzete kao taoce".
U saopštenju se Janjiću zamera što se žali da "kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir Dečani".
Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet. Taj manastir se od 2006. godine, nalazi na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Priština prikriva istinu o Dečanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2021

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju odbacila je danas kao neosnovane optužbe iz Prištine igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića za ratne zločine i ocenila ih kao pokušaj kosovskih Albanaca da se prikrije istina o ugroženosti tog, jednog od najsvetijih srpskih spomenika..."Optužbe...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.