Kampanja MIDAS-a u evropskom Parlamentu kao podrška manjinskim medijima

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2020, 22:06

Kampanja MIDAS-a u evropskom Parlamentu kao podrška manjinskim medijima

Savet Evrope je nedavno izdao preporuku svim zemljama članicama da bi trebali objavljivati informacije o Covid -19 na manjinskim jezicima. Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za manjine su takođe podržali tu preporuku.

Bez obzira na to, u većini zemalja članica Evropske Unije , informacije o Covid-19 nisu bile objavljivane na manjinskim jezicima koji postoje na teritorijama država.

Za mnoge Evropljane, manjinski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mediji su jedini izvor informisanja na njihovom maternjem jeziku, ne samo u vreme Covid-19. Manjinski mediji nisu samo izvori informacija, oni manjinskim zajednicama obezbeđuju glas i nezaobilazan su resurs očuvanja jezika i različitosti Evrope. Manjinski mediji nekada preuzimaju i državne zadatke obezbeđujući neophodne prevode važnih sadržaja na različite manjinske i regionalne jezike.

Međutim, Covid-19 je mnoge manjinske medije doveo u veoma tešku situaciju. U većini slučajeva, oglašavanje je činilo 30-40% prihoda medija, koje je Covid-19 gotovo potpuno zbrisao. Distribucija je otežana: u mnogim zemljama manjinski mediji se sporadično isporučuju jer je sada distribucija povezana sa novim dodatnim troškovima. Sa smanjenjem prodaje i pretplatnika, neki manjinski mediji dolaze u rizik da neće preživeti ovu situaciju.

Iz tog razloga, Evropska asocijacija dnevnih listova na manjinskim i regionalnim jezicima (MIDAS), koju čini 26 manjinskih medija iz Evrope, sa sedištem u Bolcanu/Južni Tirol, predstavila je situaciju poslanicima Evropskog Parlamenta i zatražila finansijsku podršku. Sa dodatkom direktne finansijske podrške za troškove štampanja, evropski parlamentarci su zamoljeni da pruže podršku manjinskim medijima u raspodeli proširenog budžeta namenjenom prevazilaženju  problema koje je uzrokovao Covid-19.

MIDAS takođe ohrabruje Savet Evrope da kroz svoje kancelarije u zemljama članicama objavljuje informacije o aktivnostima Evropske Unije  vezanim za Covid-19 u manjinskim medijima. Ti oglasi ne bi bili samo važna finansijska podrška koja obezbeđuje opstanak manjinskih medija u Evropi, nego doprinosi transparentnosti u borbi protiv Covid-19. Time Evropski Parlament šalje snažnu poruku solidarnosti evropskim manjinskim zajednicama.

"Prve reakcije nekih poslanika Evropskog parlamenta nakon sastanka ispunile su me nadom. Evropski parlamentarci su razumeli težinu situacije i očekujem da će Intergroup zastupati interese manjnskih medija u Evropskom Parlamentu i pronaći način kako da na konkretan način pomognu našim medijima”, naglasila je Edita Šlezakova, predsednica MIDAS-a nakon sastanka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.