Kamere na tehničkom pregledu, predlog da košta 3.000 dinara

Izvor: N1 televizija, 16.Maj.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamere na tehničkom pregledu, predlog da košta 3.000 dinara

Vladimir Marinković iz Asocijacije tehničkih pregleda kaže da su predložili da cena tehničkog pregleda bude 3.000 dinara, a da će se, kako je predviđeno novim pravilnikom, u budućnosti taj proces provere snimati kamerama.

U samo nekoliko dana najavljena je, a zatim i povučena nova mera i obaveza za vlasnike vozila starijih od 15 godina. Reč je o uvođenju obaveznog tehničkog pregleda na šest meseci, kojeg ipak neće biti. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << to je potvrdio posle višednevnih protesta u javnosti i najava protestnih skupova na društvenim mrežama.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kaže da je vlast odreagovala vrlo brzo, i da je to pozitivno jer je ranije bilo vrlo teško ubediti aparat na neku promenu, i da je za tako nešto bilo potrebno mnogo vremena. Ministar je vrlo brzo reagovao na argumente struke - kad smo sve uporedili sa evropskim standardima, ministar je odmah doneo odluku, navodi.

Vladimir Marinković iz Asocijacije tehničkih pregleda kaže da je ta sporna odredba u zakonu izglasana još 2009. godine. Dodaje da je neprimenjeno zato što zakon nikad nije ušao u punu primenu, jer nisu doneti određeni pravilnici, pa ni podzakonska akta za tu odredbu.

Vujanić dodaje da je i prosečna brzina stavljena te godine u zakon, ali da takođe nije primenjivana.

Marinković dodaje da se na spornu odredbu možda moglo odreagovati u martu, tokom skupštinske procedure.

Prosečna starost autobmobila u Evropi je 11, kod nas 16 godina, kad se ima u vidu broj poginulih i sl. možda ne bi bilo zgoreg razmisliti o nekom drugačijem vidu prisile za pređeni broj kilometara, kaže Marinković.

Do sada se tehnički pregled nije vršio, on je postojao kao takav, ali zbog u neku ruku osiguranja, svedeno je na neku formalnost, koja se nije ni izvršavala, naglašava Marinković. "Početkom primene ovog pravilnika, od 5. jula,  ćemo zaista početi da vršimo tehnički pregled", dodaje.

Vujanić navodi da tehnički pregled mora da se radi kvalitetno da niko nikoga ne bi ugrozio.

Marinković pojašnjava da je predviđeno novim pravilnikom praćenje tehničkih pregleda kamerama, da će doći do uvođenja zajedničkog informacionog sistema u koje će ući svi tehnički pregledi, ali da je za to potreban određeni period - predviđeno je tri godine. Dodaje da je prva faza ka obezbeđenju adekvatnih tehničkih pregleda -  fotografisanje. Ministar je najavio pet ili šest fotografija vozila na liniji pregleda, navodi gost Dana uživo.

On dodaje da je situacija danas takva da ako odete na jedan tehnički pregled, na kom su zaključili da vaš automobil nije ispravan, taj tehnički pregled neće vas zavesti, da ste kod njih došli, i onda možete da odete na drugi, gde su kriterijiumi slabiji, ili je polisa povoljnija, što nije dobro.

Vujanić kaže da su nova pravila dobra i za ljude koji rade na tehničkom pregledu, jer kad su u situaciji da ih neko pritiska ili proba da ih potplaćuje da prođe pregled - mogu da kažu: ne mogu, snima se.

Marinković kaže da briga države o ceni tehničkog pregleda nije primerena i da to treba da bude prepušteno tržištu.

Kao udruženja smo dali predlog cene tehničkog pregleda, dodaje. Naš pregled je da cena tehničkog pregleda za reperno vozilo bude 3.000 dinara, ne znam šta će MUP dati predlog Ministarstvu finansija, navodi.

Ta cena treba da obezbedi da tehnički pregled bude ekonomski nezavisan od osiguravajućih kuća, da bi imao normalan pristup svom poslu, da se izbegne ucenjivanje osiguravajućih kuća, dodaje Marinković.

Vozilo će se, po pravilniku, zadržavati 35 do 40 minuta.

Vujanić kaže da će situacija u toj oblasti biti bolja ukoliko se bude radilo po pravilniku i ukoliko se uvaže predlozi udruženja koji su, kako ocenjuje, veoma ozbiljni.

U Nemačkoj odltajmeri na dve godine idu na tehnički pregled, prenosi gost sa Saobraćajnog fakulteta. "Novo vozilo u Srbiji kad kupite, vi morate na tehnički. Zašto? U Nemačkoj četiri godine ne morate, odgovara proizvođač, ako servisirate u ovlašćenom servisu", dodaje.

Kod nas nisam čuo da ijedan servis hoće da odgovara za neispravnost, ističe Vujanić. On smatra i da su oldtajmeri u Srbiji paženi, jer ih vlasnici čuvaju kao deo svoje porodice.

Marinković se osvrnuo na to što su se ljudi žalili na predlog da se za starije automobile vrši tehnički pregled dva puta godišnje. Kaže da svi ti automobili, mlađi od 2000. godišta nisu problematični, da će proći tehnički pregled s minimumom ulaganja. Najveći problem su, navodi, automobili uvezeni, a stari od 12 do 18 godina. Takvi autobmoili će od 2021, kad budemo obraćali pažnju na izduvne gasove, biti u problemu, navodi Marinković.

Marinković kaže da je najvažnije da se od 5. jula prođe tehnički pregled jednom kako treba. "Pričamo o kočnicama, o elementima prijanjanja, upravljačkim elementima, koroziji, svetlima, staklima... O tim osnovinim... Ne pričam o izduvnim gasovima i OBD greškama, koje će 2021. godine početi da se kontrolišu", dodaje.

Vujanić kaže da se građani Srbije ni ne trude preko godine da održavaju svoje automobile, već se pripremaju samo za taj jedan dan -  dan tehničkog pregleda.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.