Kambodža gasi sud za zločine Crvenih Kmera

Izvor: B92, 19.Nov.2018, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kambodža gasi sud za zločine Crvenih Kmera

Pnom Pen -- Kambodža je ponovila da namerava da ugasi sud koji je prošle nedelje osudio poslednju dvojicu preživelih lidera Crvenih Kmera za genocid i ratne zločine.

Vicepremijer Sar Keng je rekao da je rad tribunala završen i da neće biti novih suđenja za dela koja su dovela, prema procenama, do smrti 1,7 miliona ljudi tokom sedamdesetih godina. Treći osuđeni je bio šef zatvorskog sistema u vladi Crvenih Kmera.

Keng je u juče prenetom govoru naveo da sud, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji čine kambodžanski i međunarodni tužioci i sudije, može da sudi samo najvišim zvaničnicima režima koji je vladao od 1975. do 1979, kao i najodgovornijima za zločine.

Tribunal je u petak na doživotne robije osudio glavnog ideologa Crvenih Kmera Nuona Čeu (92), desnu ruku vođe režima Pola Pota, i formalnog šefa države Kije Sampana (87). Njih dvojica su već služila doživotne kazne po presudi za zločine protiv čovečnosti.

Tokom devet godina rada uz utrošenih više od 300 miliona dolara taj sud je osudio još samo jednog čoveka, Kaing Guek Eava, šefa zatvorskog sistema tadašnje Kambodže i upravnika zloglasnog mučilišta Toul Sleng u Pnom Penu.

Optužnice za još četiri lica, pripadnika Crvenih Kmera srednjeg nivoa, su bile podnete ali su potom odbačene ili blokirane. Nijedan slučaj ne može biti pokrenut ili vodjen bez pristanka kambodžanskih tužilaca i sudija.

Dugogodišnji premijer Kambodže Hun Sen je više puta govorio da neće biti novih optužnica, tvrdeći da bi one izazvale nemire. Sam Hun Sen je bio oficir srednjeg ranga u vojsci Crvenih Kmera pre nego što je prebegao u Vijetnam dok je Pol Pot bio na vlasti, a nekoliko visokorangirnaih članova njegove Kambodžanske narodne partije imaju sličnu prošlost. Premijer je svoju vlast učvrstio savezima sa drugim nekadašnjim Crvenim Kmerima.

Vicepremijer Sar Keng, koji je takodje i ministar unutrašnjih poslova, izneo je uveravanja nekadašnjim Crvenim Kmerima da neće biti sudski gonjeni.

Prema njegovim rečima, sud će još odlučiti po očekivanim žalbama Čee i Sampana, ali osim toga njegov posao je završen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.