Kakve letelice dobija Srbija od Kine? Šalju nam dron koji nosi laserski vođene bombe i rakete vazduh-zemlja (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve letelice dobija Srbija od Kine? Šalju nam "dron" koji nosi laserski vođene bombe i rakete vazduh-zemlja (VIDEO)

Najvažnije je da bilo koju da kupi Srbija neće pogrešiti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da ćemo prvi put kupiti naoružane bespilotne letelice za našu vojsku i to do kraja godine. Istina, Vučić nije precizirao o kojim tačno je "dronovima reč". Mediji otkrivaju sa kakvim bespiliotnim letelicama raspolaže Peking. .

Pročitajte i:

Najmoćnija među nekoliko tipova kineskih bespilotnih letelica je ''Wing Loong II'' (Yilong II, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Pterodactyl II).

Ova bespilotna letelica, po katalogu proizvođača, ima maksimalnu poletnu masu od 4200 kg, maksimalnu brzinu 370 km/h, dolet preko 200 km a vrhunac leta oko 9000 metara. Navodi se da može da ponese do 480 kg tereta na spoljašnjim nosačima.

Wing Loong II nosi naoružanje na šest potkrilnih nosača,  a u arsenalu se nalazi različiti asortiman ubojnih sredstava među kojima su i malogabaritne laserski vođene bombe LS-6 mase 50 kg, laserski vođene bombe YZ-212, protivpešadijske bombe YZ-102A, rakete vazduh-zemlja BA-7 i AR-1, protivoklopne rakete HJ-10.

Najnovija kineska borbena bespilotna letelica predstavlja veću, samim tim i težu varijantu svog prethodnika Wing Loong I koja je svoj prvi let imala oktobra 2007. a čiji je razvoj započeo maja 2005.

Prva verzija nazvana je Pterosaur I i bila je to prva BPL kasnije familije Wing Loong. Prvi put je prikazana 2008. godine a kraje iste je završen njen razvoj da bi sledeće 2009. bila uvedena u upotrebu.

Potom je 2013. nastao Pterodactyl 1 a odmah zatim i eksportni derivat Sky Sakerkoju je razvila firma Norinco. Na vazduhoplovnom salonu Zhuhai Airshow 2014. prikazane su borbene bespilotne letelice sa oznakom WJ-1 i GJ-1.

WJ-1 je naoružana platforma koja međutim nema elektronsku opremu za nišanjenje dok je GJ-1 kompletni borbeni sistem sa mogućnošću samostalnog označavanja ciljeva.

Familija BPL Wing Loong doživela je solidan izvozni uspeh a za sada su ih nabavili Egipat, Kazahstan, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija, UAE i Uzbekistan. Cena je prošle godine iznosila oko milion dolara.

Podsetimo, bespilotne letelice, borbena vozila i raketni sistemi samo su deo arsenala koji je u Pekingu predstavljen srpskoj vojnoj delegaciji prilikom poslednje posete Kini.

U sedištu kompanije "Norinko", koja proizvodi oružje za kopnenu vojsku, ponuda je predstavljena u nekoliko tematskih celina.

U prvoj sali su oklopna vozila - od patrolnih, preko velikih transportnih točkaša, do tenka MNT-2000, naoružanog moćnim topom kalibra 125 mm. Među sredstvima, u kategoriji onih koje nema Vojska Srbije, izdvaja se lovac na tenkove CT, oklopno vozilo točkaša opremljen topom kalibra 105 mm.

U sali sa streljačkim naoružanjem ima svega - od pištolja, preko automatskih pušaka, do teških mitraljeza, i to u ruskim i NATO kalibrima, kao i "snajperskih" bacača granata.

Jedna tematska celina posvećena je sistemima PVO, a u dvorani posvećenoj artiljeriji izložene su haubice, slične našim "Norama" i višecevni bacači raketa, među kojima i AR-3, koji se može opremiti dvema vrstama raketa zemlja-zemlja, dometa do 130 km ili 280 km.

U kompaniji CPMIEC u Pekingu, gostima iz Srbiije prikazani su protivvazduhoplovni sistemi srednjeg i malog dometa "FM-3000" i "FK-3".

Komandna vozila, radari i lanseri postavljeni su u ograđenom kompleksu zgrada.

Delegaciji iz Srbije prikazano je, između ostalog, više modela bespilotnih letelica, uključujući i one opremljene vođenim bombama i raketama za napad na ciljeve na zemlji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.